Artikel: Mandebrød

I min barndom gik min far på arbejde, mens min mor bagte franskbrød.

Det duftede og havde hård skorpe, og hvis en skåret skive blev forsynet med smør og brun sukker og overgivet til en lille dreng, var den lille dreng pludselig i himlen. Der var ellers langt op der i halvtredserne.

Nu kommer vi til det. Hvorfor skal det være et kvindejob at bage et ordentligt brød? Og en anden ting. Behøver det absolut at være et hvidt brød? Nej, her kommer opskriften på et brød, selv du, mand, kan bage. Det ved jeg. For jeg har prøvet det. Det så godt ud, havde en hård skorpe (ikke for hård) og smagte godt. Sagde min smagsdommer. Det tager et døgn at lave. Læs hvorfor:

INGREDIENSER

  • 7-8 dl  vand
  • 5 g  gær (det er ikke ret meget, ca. en tiendedel af en alm. pakke)
  • 1 tsk.  honning
  • 2 spsk.  salt
  • 500 g  groft grahamsmel
  • 500 g  groft fuldkornsmel, emmer eller fuldkornsspeltmel
  • 3 spsk.  tahin (det vidste jeg heller ikke, hvad var, men det er altså sesamsmør og indeholder 58% fedt og næsten ingen kulhydrater)
  • 1 smule  smør til formen

FREMGANGSMÅDE

  1. Opløs gæren i vandet. Rør lidt af melet, tahin og honning, til det er jævnt, rør resten i med hænderne. Dejen skal kun samles. Når melet er nogenlunde jævnt fordelt, skal du stoppe.
  2. Hæld dejen i to smørsmurte rugbrødsforme. De skal kun fyldes halvt op. Lad dem hæve koldt natten over, eller lad dem hæve lunt på køkkenbordet for en kortere hævetid.  Men jeg kan absolut anbefale natten over. Forventningens glæde kan ikke overvurderes.
  3. Bag næste dag ved 200 grader, uden varmluft, i cirka 45 minutter på et passende tidspunkt, hvor du to timer senere vil overraske familien.
  4. Tag brødet ud af formene straks. Vent med at spise af det, til det er kølet helt af. Dunk det i bunden. Det skal lyde hult bag den tykke skorpe. Gør det ikke det, er det ikke færdigt endnu, og du havde ikke tålmodighed nok.
  5. Det kan godt være, at dette brød er enkelt at lave, men det kræver enorm præcision af dig. Det kræver også GROFT grahamsmel. Kan du ikke få det, så nøjes med fint.
  6. Jeg ved ikke, om tahin kan erstattes af farin. Det rimer i hvert fald. Du kan jo prøve.
  7. Velbekomme!

Andre indlæg, du vil synes om

Lukket for kommentarer