Artikel: Veganere

  

Sofie Siv Mathine og Martin Falslev Andersen er veganere.

Veganisme betegner såvel den praksis udelukkende at indtage vegetabilske (altså fra planter) fødevarer som en grundlæggende filosofi samt måde at leve på, hvor der tages afstand fra udnyttelse af dyr til føde, tøj og andre formål.
En person som praktiserer veganisme, betegnes som veganer, mens betegnelsen kostveganer anvendes, når personen spiser en vegansk kost, men ikke nødvendigvis afstår fra at bruge læder og silke og andre produkter fra dyr. Der er andre betegnelser. Læs mere her.

– Det startede med, at jeg ikke følte mig godt tilpas, når jeg havde spist. Det samme gjorde min Sofie, siger Martin. – Sofie og jeg blev så enige om en kostomlægning. Vi skulle ud af comfortzonen med en smule, men alligevel ubehagelig overvægt og andre ulemper med kødspisning, utilpashed, oppustethed og den slags.

Sofie og Martin Andersen har købt Café Conrad og forpagtet den ud. De giver argumentation til dogmet om, at foretagsomme mennesker også er eksperimenterende. Jeg har fået fat i Martin i en stille stund.

– Vi er som samfund ude på et skråplan i øjeblikket, for vi behandler jo dyr, som jeg ved ikke hvad. Husdyr og især køer forårsager mange gange mere CO2, end det ville være, hvis vores fødevarer var planteproducerede. Der er også en udløbsdato for, hvor mange munde der kan mættes med kød. Jordens befolkning vil nå over 12 milliarder inden 2050, og derfor bliver vi da nødt til at forholde os til fødevarer.

– Er vi i byen, er der ofte en masse grønsager, og det kød, der bliver serveret, spiser vi bare ikke. Køber jeg en pizza, er jeg sådan lidt speciel, for jeg skal ikke have kød  eller ost på, men tomatsauce og alle de grønsager, der kan være på den. Vi spiser ikke noget, der kommer fra dyr. Som vegetar spiser du ikke dyr, men gerne ting fra dyr, for eksempel ost og mælk. Som veganer er det helt udelukket.

– Man kan jo nu producere fødevarer og dermed kød ud fra en plantecelle, havde du noget mod det?

– Nej, absolut ikke. Vi er blevet veganere ud fra rent egoistiske årsager, for vi kan mærke, at vi får det meget bedre med os selv. Jeg tror også, man statistisk set lever længere! Faktisk kan man allerede nu få æg, der i blindtests vinder i smag og konsistens over såkaldt normale æg. Man kan også få en fødevare, der ser ud som og smager som hakket oksekød, men intet har med oksekød at gøre.

– Man kan sætte spørgsmålstegn ved, om vi mennesker er skabt til at spise kød. Vi er de eneste kødspisere, der har behov for at tørre os efter toiletbesøg!

– Du kan jo selv lave et forsøg med veganisme. Prøv at starte med at gøre kødet til den del af tallerkenen, der kun fylder 1/4, mens grønsager altid fylder mindst 1/2. Resten kan være øvrigt tilbehør, kartofler. Og spis sådan et par uger. Derefter kunne du lave to kødfrie dage og se, om det får konsekvenser for jeres velbefindende.

– Heldigvis kommer rødvin ikke fra dyr.

– Nej, der er du heldig! Man kan jo også spise grød og suppe i langt højere grad. Vores venner siger somme tider i spøg: Hvad må du spise i øjeblikket? Fordi jeg har skiftet lidt et par gange. Men nu er det foreløbig endt med veganismen. Jeg tror, vi holder fast i det.

 

Andre indlæg, du vil synes om

Lukket for kommentarer