Dennis Defekt: Brød med fingrene?

Dennis Defekt

Hvorfor er det griseri, når man tager sit eget brød med fingrene, mens det ikke er griseri, hvis det er ekspedienten?

Vi skulle have et par brød og gik ind til bageren i en jysk by. Den venlige bagerdame tog vores udvalgte brød med fingrene, stak det ned i en pose og lagde den på disken. Hun trykkede på kasseapparatet, tog vores 100-kroneseddel og gav penge tilbage.

Desværre var de udgået for rugbrød, så vi gik ind i supermarkedet lige overfor. Her var brødet som hos bageren gemt bag glaslåger, og for at få et rugbrød, måtte vi iføre os plastikhandsker, hvormed vi kunne gribe bemeldte brød, vi altså selv skulle spise.

Det er her, jeg undrer mig. Hos bageren tager man med fingrene, i supermarkedet må man ikke.

Så hvad siger fødevarestyrelsen til det? De skriver et sted på deres hjemmeside:

Selvbetjeningssalg af uindpakkede fødevarer forudsætter, at virksomheden overvåger og beskytter de uindpakkede fødevarer mod forurening fra kunder og omgivelser. Virksomheden bør fx forebygge, at kunderne bliver fristet til at tage de uindpakkede fødevarer med fingrene.

Hvad skriver de så, når det gælder betjeningssalg?

21.3 Brug af handsker

Selvom man har en god personlig hygiejne, vælger mange virksomheder også, at personalet bruger handsker eller tænger til at tage uemballerede fødevarer med, fx i bagerbutikker. Det er dog ikke et generelt krav.

Hvis man bruger handsker, bør det være engangshandsker. Hvis man genbruger handsker, skal man sikre, at de bliver vasket og holdt rene.

Brug af handsker kan ikke erstatte vask af hænder. Man kan godt sprede bakterier, selvom man har handsker på. Det kan derfor give en falsk tryghed at bruge handsker.

Mange virksomheder vælger at bruge handsker ved håndtering af fødevarer og at modtage penge uden handsker på. Det er en udmærket løsning, men der kan opstå en falsk tryghed, hvis ekspedienter glemmer at tage handskerne af, når de tager imod penge.

Så bagerekspedienten behøver altså ikke at bære handsker, når brødet tages frem til kunden. Til gengæld skal hun sørme vaske hænder:

21.2 Vask af hænder – hvordan

Hænderne og eventuelt også underarme skal vaskes omhyggeligt.

Sådan bør hænderne vaskes:

  • –  Tag fingerringe og ur af.
  • –  Skyl hænderne under tempereret vand.
  • –  Kom fast eller flydende sæbe på hænderne og fordel sæben godt.
  • –  Vask hænderne i ca. 15 sekunder. Vær særlig opmærksom på at få vasket imellem fingrene,fingerspidser og negleområder. Det kan også være nødvendigt at vaske håndled og underarme,

    hvis armene kommer i kontakt med fødevarer.

  • –  Skyl til sidst hænderne og evt. underarmene omhyggeligt fri for sæbe under rindende vand.
  • –  Tør hænderne grundigt og benyt eventuelt et papirhåndklæde til at lukke for vandhanen, såhænderne ikke bliver kontamineret igen.

    Ofte vil det være tilstrækkeligt at vaske hænder mekanisk med vand og sæbe og uden brug af håndsprit. Håndsprit kan ikke erstatte håndvask, men kan eventuelt bruges som supplement. Håndsprit virker ikke mod fx norovirus, som giver roskildesyge. Det gør vand og sæbe til gengæld.

    Hæng eventuelt en instruktion om vask af hænder op ved håndvaskene i virksomheden.

 

Konklusionen er lidt nedslående. Hvis der er selvbetjening, skal du benytte dig af engangshandsker. Er der ekspedientbetjening, behøver ekspedienten ikke at bære engangshandsker.

Jeg ved ikke, om jeg synes, det lyder logisk.

Andre indlæg, du vil synes om

Lukket for kommentarer