Giftige svampe: Grøn Fluesvamp = værst!

Grøn fluesvamp er dødeligt giftig og er i Danmark den svampeart, der har forårsaget flest dødsfald som følge af indtagelse i svamperetter. Svampen er øverst på Giftliniens liste over Danmarks giftigste svampe.
Giften i svampen kan give skader på tarmslimhinden, leveren og nyrerne. Hvis skaden bliver alvorlig nok, kan patienten blive afhængig af livslang dialyse eller endda nyretransplantation. Svampen indeholder bl.a. amatoxiner, der optages i vitale organer, bl.a. leveren. Giftene kan ikke fjernes ved kogning, tørring eller kemisk behandling.
Symptomerne er opkastning, diarré og voldsomme mavesmerter. Hvis den forgiftede søger lægehjælp og behandles inden 12-24 timer, er der gode muligheder for at redde livet. De vitale organer kan dog have lidt skade.

Grøn fluesvamp vokser på næringsrig jordbund i løvskove. Den ses ofte under bøg eller eg, som den danner mykorrhiza med. Kan variere en del i størrelse. Hatten er 2-12 cm bred, hvælvet til affladet med en skinnende og fedtet overside. Farven varierer fra gulgrøn til olivengrøn. Stokken er hvid og op til 15 cm høj og 1-2 cm i tykkelsen.

Lamellerne er frie og hvide. Lamelsvøbet efterlader en tydelig, bred hudagtig ring på stokken. Farven kan være hvid med grønne skygger eller bælter af samme farve som hatten. En af grøn fluesvamps vigtigste karakterer er resterne af fællessvøbet, som viser sig som en pose, der omgiver stokkens basis.

Typiske eksemplarer af grøn fluesvamp burde ikke kunne forveksles med andre danske arter. Er det dog et lidt mere gråligt eksemplar, der har mistet ringen på stokken, kan det være sværere at bestemme den. Den kan forveksles med den giftige kugleknoldede fluesvamp (Amanita citrina) inden dennes hat folder sig helt ud. Kugleknoldet fluesvamp hatten har dog en skællet hat overflade, hvor grøn fluesvamp har en glat hat overflade. Kan også forveksles med den spiselige høj posesvamp (Volvariella gloiocephala), men denne har en mere slimet hathud, mangler grønlige nuancer, har rødtonede lameller og ingen stokring.

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer