Klitmøller om vinteren (Argumenter) (4. af 4)

 

 

Gæstehus

Temauge: Vinterklitmøller

Kan Nationalpark Thy tåle, hvis tre ultraexceptionelle forslag (skisportcenter, hotel og restaurant, koncerthus) føres ud i livet?
Hvor mange indsigelser og protester og hvor stor modstand vil de medføre? Vi ser som tidligere skrevet bort fra fredningsbestemmelserne.
Er infrastrukturen i orden til at modtage de mange mennesker, der formodes at strømme til? Kan Kystvejen og Trøjborgvej klare belastningen? Og ikke mindst: Vil ejeren af området sælge?
Vil det gå ud over den særegne natur, som vi alle holder så meget af? Skal "fremskridt" altid måles i kroner?

Og hvad med finansieringen?
Jeg kan ikke forestille mig, at der ikke findes mennesker med finansielle muligheder, der kan se potentialet i området.
Vi kan gøre ingenting og se afvandringen fra Thy fortsætte eller håbe på som minimum en form for stagnation.

I 1985 boede der i Thy 48.049, i 2012 var der 44.908 beboere. I 2017 var tallet faldet til 43.826. Der er ovenikøbet 365 kvinder færre end mænd. Kun i Klitmøller stiger indbyggertallet fra i 2010 825 faste indbyggere til 2018 1.004 faste indbyggere i 405 beboelsesejendomme. Begge tal kan se anderledes ud i dag. I Thy er det kun Thisted, der også kan vise fremgang. Hvis befolkningstallet fortsætter med at dykke tilsvarende, vil der i år 2050 slet ikke bo mennesker i Thy.

Hvem har glæde af Thy, hvis folk ikke gider bo der? Ulven?

Så kunsten består vel i at kombinere naturens glæder med behovet for tilvækst, hvis man vel at mærke vil anerkende dette behov. VUC i Thisted har bidraget med nytænkning og har oprettet hele to klasser med surf på skemaet og med beboelse til de studerende på Klitmøller Kro.

Det er et evigt dilemma her, hvor vi bor. Det er ikke dilemmaet i Århus eller Ålborg. For de har jo allerede noget tilsvarende. Og så har de det antal nødvendige indbyggere. Pr. definition har vi ikke særligt mange indbyggere i Thy, og måske ønsker vi det heller ikke.

Men derfor består dilemmaet alligevel. Er en stigning i befolkningstallet altid en forudsætning for at bevare vores velfærd?

1. artikel i temaugen kan læses her.

2. artikel i temaugen kan læses her.

3. artikel i temaugen kan læses her.

Læs  indspark fra Martin Eigenbroth.

 

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer