Æ foredrag om hjernen som lystcenter

Det andet foredrag fra Århus Uni samler næsten dobbelt så mange som det første, og der dukker stadig flere op. Nu er der ikke næsten dobbelt så mange; vi er flere end dobbelt så mange. Også de unge er dobbelt repræsenterede. Man skulle også mene, at disse foredrag måtte kunne tiltrække de mange vakse unge mennesker, der bor i Klitmøller!
Bestyrelsen for Æ Redningshus virker helt afslappet i aften; første aften skal alt prøves fra nyt, og enhver ved, hvordan det er. Men nu kan intet gå galt i transmissionen fra Århus.
Morten Kringelbach, professor i Neuroscience på Institut for Klinisk Medicin blandt meget andet, skal tale om vores nydelsesfulde hjerne. Han forsker i alt det, der giver os nydelse, chokolade, sex, musik m.m.

Der er tre forløb, der kendetegner nydelse:
Begæringsfasen = hvor kan jeg få kaffe?
Nydelsesfasen = jeg drikker den …
Læring = afslappelse, vi kører ned med en vis form for tilfredshed, mens vi optimerer resurserne til det næste.

Smilet er den korteste vej mellem to mennesker. Morten Kringelbach erindrer os om Victor Borges mundheld og gør gældende, at mobiler og hele den digitale periode, vi er inde i, måske hindrer os i at være ordentligt sammen. Når man tapper på mobilen, ser man jo ikke det andet menneske i øjnene.

Kan man måle lykke? Der står en MEG-scanner i Århus, som kan måle hjernens reaktioner på forskellige stimuli, herunder sex. Morten skæmter lidt med, hvor svært det har været at få tilladelse til at lave forsøg, hvor sex er temaet. Selv i Danmark er man forbeholdne. Men i Holland fandt han et forskermiljø, hvor myndighederne gav tilladelse til sådanne forsøg.

Morten gennemgår orgasmen efter nogen tøven og oplyser, at kun 30% af kvinder får en fuldtonende orgasme, mens resten lader som om. Fra salen på Æ Redningshus lyder der spredt latter. Måske gælder de 30% ikke i små miljøer, hvor surf, unge og ældre, frisk luft og æ Vesterhaw sammen med Nationalparken har en vis indflydelse. Morten appellerer til kvinderne om ikke at lade som om. Ingen vinder ved det.

Der er meget, meget mere i foredraget. Morten Kringelbach glemmer indimellem, at vi ikke alle er medicin- eller psykologistuderende og udslynger faglige termer i en sådan strøm, at Klaus Riskjær Pedersen forekommer mundlam.

 

Der er masser af stof om yngelplejedrift, og hvorfor alle voksne reagerer med 50 millisekunders forsinkelse på barnegråd, mens alt andet varer noget længere. Også om, hvorfor små hunde og katte åbenbart vækker en parallel form for yngelplejedrift. Om smertelindring. Om kroniske smerter har en parallel i kronisk nydelse? Hvad kommer misbrug af? Hvad er afhængighed? Hvordan virker musik på os? Om Parkinson.
Han slutter med at stille spørgsmålet, om den allerstørste nydelse i virkeligheden ikke er empati?

Næste Æ Foredrag sker den 26. februar med titlen "Klimaændringer - den danske vinkel" med klimafysiker Jens Hesselbjerg Christensen.

Andre indlæg, du vil synes om:

1
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Vitter og Jens
20. februar 2019 9.09

Æ’ beskriuls er meget rammende. Glæder os til at deltage næste tirsdag. Venlig hilsen Vitter og Jens