Fri Vinsmagning og Casper Steinfath

På initiativ af bestyrelsesmedlemmet Jørgen Baatz havde De frie Pensionister mandag gang i vinsmagningen nede i Redningshuset, i dette tilfælde italienske vine.

Der var en velkomstdrink, Prosecco, dyrket i det nordøstlige hjørne af Italien, ikke italiensk champagne, der hedder Spumante, men god nok til velkomsten.

Herefter fulgte lidt godt italiensk mad med velsmagende skinke, dejlig ost, grøn salat og udmærket pesto grøn og rød, dog med typisk tørt og kedeligt saltet brød til. Samt de sidste fem vine fra støvlelandet.

Sædvanen tro blev de dyrerer og dyrere, som præsentationen skred fremad, men også bedre og bedre. Forstået på den måde, at de smagte af mere, var fyldigere og mindre taninpræget.

Højdepunktet var en Barolo, der udtales nærmest som Barollo, og det må stå til troende, for vineksperten, Jette Lørup fra Føtex, erklærede, at hun kunne tale italiensk ikke kun for begyndere, og dermed kunne Deres udsendte erklære sin sædvanlige udtale (Barolo) for død. Hun afslørede også, at Ripasso er næsten dansk og betyder repassere. Når Amaronens druer er færdige til vinen, bliver de nemlig genbrugt til Valpolicellaen, der derfor er billigere, men ofte lige så velsmagende.

Jette fortalte en del om den Amarone, som vi desværre ikke skulle smage, men som de fleste af os har stiftet bekendtskab med. Traditionelt laves den af tørrede druer af sorterne Corvina, Rondinella og Molinara, dog kommer der flere Amarone-vine frem, som også er blandet med oldtidsdruen Osaleta. Amaro betyder bitter. Amarone della Valpolicella DOC er en af de fineste italienske vine. Og hvad betyder DOC så?

Denominazione di Origine Controllata e Garantita står bag bogstaverne DOCG, der kom til i 1963 og skulle dække de bedste vine i Italien. Disse vine er kontrollerede, men også garanterede. Problemet med DOC er, at det tildeles alt for mange vine og derfor ikke har den store betydning for kvaliteten. Sådan skulle det ikke være for DOCG. I 1992 var der således kun 11 vin som kunnde pryde sig med DOCG. De første fem var Barolo, Barbaresco, Chianti, Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano. De selv samme er i dag nogle af italiens mest populære vine. Herefter blev der udnævnt nogle vine, som, mange ikke mener, burde være ophøjet til DOCG, bl.a. Albana di Romagna og Soave. I dag står DOCG for nogle af italiens bedste vine, men billedet er blevet forplumret, så DOCG ikke entydigt er lig med den højeste kvalitet, som det oprindeligt var tiltænkt. Formelt er kravene til DOCG strammet i forhold til DOC, og en smagskomité skal godkende vinene. I praksis er kvaliteten dog ikke garanteret, men de lavere høstudbytter har haft en positiv indflydelse på områdernes udvikling.

I 2009 blev Amarone della Valpolicella endelig ophøjet til DOCG status, små 20 år efter navnet officielt blev lanceret. Den kommer fra Veneto i distriktet Valpolicella, lige nord for Verona. Vinen produceres helt eller delvis af tørrede druer, som nogen gange også bliver angrebet af ædelråd (Botrytis cinerea). Dette gør, at vinen bliver alkoholstærk og fyldig. Til forskel fra den klassiske recioto gærer Amaronen helt ud og bliver dermed tør. En Amarone kan ikke have mindre alkoholprocent end 14 % og må lagre i mindst 24 måneder, før den sælges. Restsukkerindholdet må ikke være højere end 15 gram per liter. Prisen må aldrig være under 150 kroner, kan jeg tilføje.

Alle vinsmagninger har det til fælles, at man snakker umanerligt godt sammen allerede efter det tredje glas; der er ikke noget som alkohol, der får løsnet op for tungebåndene.

Jørgen Baatz fik mange klap på skulderen for at have fundet på dette arrangement, og han erklærede, at han var parat til at foreslå det igen på trods af smerterne i skulderregionen.

Man sluttede lidt utraditionelt for en vinsmagning med at hylde Caper Steinfath med sin fart hen over Skagerrak med en klapsalve. Nogen havde  planlagt samme aften at modtage Klitmøllerhelten med flag, hurraråb og klapsalver for sin ret enestående bedrift at have krydset Skagerrak fra Hirtshals til Kristiansand stående på et treenhalv meter langt bræt.

– Casper kommer ikke til SPAR Klitmøller i aften, sagde en velinformeret svensker på sit charmerende modersmål, så I skal ikke komme med flag! Han bliver i Hirtshals i nat!

– Hvad siger han? Jeg lærer aldrig at forstå de tyskere, mumlede en deltager.

 

Andre indlæg, du vil synes om

1 Kommentar

  • Lyder som endnu en super aften i Klitmøllers fantastiske redningshus.
    Der er alt for meget man går glip af , når man opholder sig på Fynsland, det laver vi snart om på!