Julekalenderens historie

I samarbejde med Wikipedia, den frie encyklopædi, og lettere modificeret og tilpasset KlitPosten.dk.

En julekalender er en kalender startende med 1. december og sluttende med 24. december – altså juleaften, også i Klitmøller.

Julekalenderen kommer oprindeligt fra Tyskland omkring 1903 og består traditionelt af to stykker karton oven på hinanden, hvori der skæres eller prikkes huller til 24 låger i den øverste, så man hver dag kan åbne en låge, og et gemt motiv træder frem bag lågen. Hele kalenderen har i alle årene vist varianter af samme tema: Noget med sne, hyggelig stemning, julemandskanekørsel og masser af lys.

En variant af julekalenderen er slik-julekalenderen, hvor der gemmer sig chokolade til glæde for tandlægerne.

Pakkekalenderen eller gavejule-kalenderen er ofte en delvist hjemmelavet kalender, hvor pakkerne er indkøbt separat og tilpasset modtageren. Thisted Bryghus har nappet ideen til en julekalender med 24 forskellige øl, en i øvrigt glimrende måde at forberede travle mænd på, at julen kommer.

En variant af denne kalender er adventskalenderen med en gave til hver søndag i advent.

Skrabekalenderen er en kombination af skrabelodder og julekalender.

Efterhånden tilbyder en del online-fototjenester julekalendere, der er gjort personlige med kundens egne digitale billeder.

DR og TV 2 udgiver en tv-julekalender, hvor dagens låge afslører et motiv til dagens afsnit. Overskuddet fra DR’s kalender går til børn i u-lande, mens overskuddet fra TV 2’s kalender går til Julemærkehjemmene i Danmark.

Julekalender i fjernsynet er en tv-serie i 24 afsnit, hvor julen overraskende nok er det centrale tema. DR skabte hurtigt en tradition i 1962 med kalenderen Historier fra hele verden målrettet børn, og tv-serien blev understøttet af en almindelig kalender, fra 1977 kaldet Børnenes U-landskalender, som stadig kan købes overalt. Overskuddet går til et projekt i et U-land.

1990 udvidede TV2 begrebet ved at lancere den første egentlige voksen-julekalender, Jul i den gamle trædemølle. Det blev en succes, som blev gentaget de følgende år, og først 10 år senere bidrog DR med deres første voksen-julekalender.

En af de mere kendte julekalendere i Danmark er TV2’s Alletiders Jul, der blev vist i 1994. Denne kalender blev så populær, at der i de efterfølgende år blev lavet 3 efterfølgere, samt en biograffilm, Pyrus på pletten. TV2 viste i 2005 julekalenderen Jul I Valhal, som i 2007 blev fulgt op af filmen Guldhornene.

Den største voksensucceskalender må dog nok være De Nattergales The Julekalender fra 1991, der  genudsendes gang på gang og nu hvert år med sine ukorrekte indslag.

I år har DR ikke færre end ni julekalendere. Den 10., den med dronningen på kontanthjælp, blev skrottet, da ledelsen fik kolde fødder over det venstredrejede. Ikke så godt her lige op til det nye medieforlig er ræsonnementet uofficielt.

 

Andre indlæg, du vil synes om

Lukket for kommentarer