Thisted Lufthavn, hvad med den?

Det er ærgerligt, at Thisted Lufthavn bare ligger hen. En snorlige og bred landevej tegnet med lineal og smuk at se på, når man kører forbi, men uvirksom, passiv, livløs, når der ses bort fra lidt privatflyvning og Sun Air Technics flyværksted i nogle af lufthavnens bygninger, hvor 20 mand er beskæftiget.
Ærgerligt, for en lufthavn betyder udvikling, vækst, muligheder og ville være ensbetydende med en masse positivt for området.
Thys virksomheder og særligt Hanstholms kunne formentlig godt bruge en lokal lufthavn. Om de økonomisk ville kunne magte at gå mere ind i foretagendet, vides ikke.

Johnny Bækkel, area sales manager (på dansk: direktør) hos Skaka Seafood, ser et stort potentiale i at genoplive Thisted Lufthavn som fragtlufthavn. Der er absolut perspektiver i indflyvning af fersk fisk fra Norge, Island og Grønland – fisk med en høj værdi på markedet som eksempelvis blanke rødfisk og laks. Eksport af frisk fisk til arabiske lande eller til kunder i eksempelvis Rusland eller Schweiz kunne blive en mulighed.
– Thy har tre flaskehalse i vejnettet: Nemlig de tre broer Aggersund, Vilsund, Oddesund og især er der problemer ned over Mors på hovedvej 26, der er for smal og ikke levner overhalingsmuligheder.
– Foreningen af Fiskeeksportører skal have konference i Grønland her i efteråret, og der vil vi da undersøge mulighederne for luftfragt og Thisted Lufthavn.
– Men mange virksomheder skal med i projektet omkring lufthavnen. Thy Erhvervsråd  er sammen med Teknik- og miljøudvalget i Thisted og Hanstholm Havn stærkt interesseret i mulighederne.
– Det ligger noget tungere med persontransport via lufthavnen. Folk er vænnet til at flyve fra Ålborg, og afstanden dertil betyder jo ikke noget.

Om Thys befolkningstal ville stige, hvis lufthavnen blev aktiv igen, vides heller ikke. Der er så meget, man ikke ved - og alligevel kaster sig over. Da Zuckerberg på et universitet lavede en sjov måde at kommunikere på, anede han da heller ikke, hvad det kunne medføre. I dag betragter vi de sociale medier, herunder hans Facebook, som noget helt naturligt. Eller dengang Henry Ford tænkte, at de der selvkørende kasser på fire hjul måtte kunne masseproduceres, så de blev billigere. Eller. Eller.

 

Thisted Lufthavn (IATA: TED, ICAO: EKTS) er en lufthavn beliggende nær hovedvej 26, to km nord for Tved, syv km sydøst for Hanstholm og 13 km nord for Thisted.

Efter nogle år med ruteflyvning to gange dagligt mellem Thisted og København, valgte rutens operatør, Flying.dk, som også havde forpagtet lufthavnen, i januar 2007 at indstille ruten på grund af nye myndighedskrav til særligt radarudstyr.

Et nyt GPS-system, så flyene også kan lande i dårligt vejr, løber op i en 6-700.000 danske 2018-kroner.

Lufthavnen blev indviet i 1970 og ejes af Thisted Kommune, som støtter driften med 2,5 mio. kr. årligt.
Før 1970 har der fandtes en flyveplads ved Kronborg (oprettet 1948) og derefter ved Sennels (ca. 1963).

Man kan forestille sig så meget. Når man sidder i et fly langt fra Thisted, kunne man godt drømme sig til Tved og lade omgivelserne være der. I en blød, men hurtig acceleration hæver flyet, en Boeing 737, sig op i højderne, passerer Hanstholm der nedenunder og flyver ud over havet mod et fjernt mål. Se videoen "Flyvsk i Thy".

Andre indlæg, du vil synes om

Lukket for kommentarer