Brian Nielsen om at være ordblind

Brian Nielsen er Nye Borgerliges spidskandidat til kommunalvalget 16. november. Partiet er opstået i 2015 og er repræsenteret i Folketinget med fire mandater og i kommunerne med fem, herunder ikke Thisted. Derfor er der ikke et vellignende portræt på Thisted Kommunes hjemmeside.

Så må THYposten.dks udsendte pollitikfotograf endnu engang i gang.

– Jeg er født og opvokset i Snedsted, forklarer 45-årige Brian. – Når bortses fra korte perioder har jeg altid boet i Snedsted.

– Jeg har læst om Nye Borgerlige fornylig, at de har ekskluderet nogle medlemmer. Har du også læst det?

– Jeg har faktisk ikke læst så meget, for jeg er totalt ordblind. I virkeligheden kan jeg ikke skrive. Når jeg skriver en SMS, indtaler jeg teksten i stedet. Selvfølgelig kommer der nogle fejl indimellem. I skolen havde jeg lærer Viggo Østergaard; han var nok den første i Thy, der havde specialklasser. Ham lærte jeg meget af. Havde jeg været ung i dag, ville jeg nok have haft nemmere ved at læse, for i dag findes der jo så mange hjælpemidler, som vi slet ikke kendte til dengang. Og vi blev mobbet! Det gør man vist stadig i dag.

– Dengang var man bare dum, hvis man var ordblind. Du blev sat nederst i klassen, for du kunne jo ikke finde ud af det. Men jeg fik da to uddannelser: Lastbilchauffør- og lastvognsmekanikeruddannelsen og er ansat i Forsvaret. Siden 1995. Jeg har før dem været på margarinefabrik, vindmøllefabrik, jernstøberi i Nykøbing, rigtig mange ting.

– Sidste gang, der var kommunalvalg, stemte jeg på den konservative Torben Overgaard, fordi han klart og tydeligt gik ind for en forbedring af hovedvej 26.

– Det er det, jeg vil i kommunalpolitik: Være med til at bremse flugten fra Thy. Der skal skabes grundlag for flere arbejdspladser og især infrastrukturen. Hovedvej 26 har fået 700 millioner til tre spor, så der kan overhales. Men det er langtfra nok. Her synes jeg, at Thisted Kommune har siddet på hænderne. Vi skal gøre kraftigt opmærksom på, hvor nødvendigt en udvidelse af transportgrundlaget er.

– Jeg mener også, at der skal gang i Thisted Lufthavn. Lad os dog se på, om ikke flyvningerne til København kunne genoptages. Jeg tror, at mange erhvervsvirksomheder ønsker ruten genoptaget. Jeg har talt med virksomhedsledere, der sagtens kunne se nytten af en daglig rute, flyv tidligt om morgenen, hold møder og tag hjem til aftensmad. Her må kommunen også på banen, og det vil jeg kæmpe for. Kommunalbestyrelsen sagde jo nej for et par år siden; de mente, det blev for dyrt.

– Fint, at Hanstholm Havn nu omsider er udbygget, men det er jo en fire- fem år for sent. Alle færgerne sejler på Hirtshals, for de har jo motorveje til Ålborg. Vi skal gøre mere for Hanstholm og gøre mere for fiskerne. Kunne fiskeriet have glæde og fordel af lufthavnen? Ja, det tror jeg.

– Måske er tiden til at tænke større: Hvad med en ugentlig rute til London? Prøv at se, hvor billigt Ryan Air kan flyve mellem København og London.

– Er der andre områder, du vil kæmpe for, hvis du bliver valgt?

– Ja! Jeg vil arbejde kraftigt for at forbedre forholdene for erhverslivet. Det skal være attraktivt at flytte sin virksomhed til Thy. Det vil skabe yderligere arbejdspladser og dermed forhåbentlig få befolkningstallet til at stige. Lige nu går det den forkerte vej.

– Når befolkningstallet falder, er faren større, for at skolerne lukker. Når først skolen lukker, er der ikke længe til, at også købmanden lukker. Se på Hørdum. Koldby er da også i stor fare for stagnation.

– Hvor borgerlig er du?

– Om jeg er 100% borgerlig, det ved jeg ikke. Jeg er i et parti, hvor jeg er enig i det meste. Hvis jeg kun var 20% enig, duede det jo ikke. På nogen punkter er jeg også socialdemokratisk, de gør bare så meget forkert. Jeg er helt enig med De Radikale i deres nye skoleudspil. Jeg mener også, at folkeskolen burde have meget mere selvstyre end i dag. Lidt på linje med friskolerne, måske ikke helt.

– Jeg mener helt klart, at vi skal styrke vores erhvervsliv. Meget mere end, det vi gør. Der er 33% af den danske befolkning, der arbejder i det private erhvervsliv, mens 66% arbejder i det offentlige. Det skal vi altså have vendt.

– Hvilket syn har du på "staten"?

– Jeg synes godt om den velfærd, vi har. Vi skal sikre de ældre med gode plejehjem og gerne i langt højere grad med friplejehjem, så de ældre har valgmuligheder. Lige sådan med skolerne. Gratis er godt, men udlændinge kan dog komme hertil og studere for skatteborgernes penge, og når de så er færdiguddannet, tager de bare hjem igen. Betaler måske ikke engang deres SU-lån tilbage.

– Skat har jo problemer med gældsinddrivelse; man får jo den tanke, at en privat virksomhed ville gribe det noget mere effektivt an.

– Hvor ser du forbedringsmuligheder i Thisted Kommune?

– Jeg synes, Cold Hawaii Inland har kostet alt for meget. Jeg mener, det er 80 millioner! Men dykkerklubben kunne måske godt have fået lidt af de penge! En enkelt nedgang til vandet kunne gøre det! På den anden side sker der mange ting i kommunen, så den er hverken værre eller bedre end så mange andre. Måske har nogle kommunalbestyrelsesmedlemmer siddet for længe og ville have godt af andre, mere frisktænkende medlemmer?

– Jeg er gået ind i politik på grund af min søn. Om 20 år, når han er voksen, skulle der gerne være arbejde også til ham, og derfor er det nødvendigt at se på, hvordan vi kan forbedre erhvervslivets vilkår i Thy, så flere mennesker kan blive tiltrukket. Så nedgangen i befolkningstallet kan vendes til en opgang!

– Faktisk har Danmarks Radio rost Thisted Kommune for deres erhvervspolitik, klik på linket her nedenunder.

– Du deltager flittigt på de social medier?

– Ja, men jeg er da overrasket over den hårde og somme tider hadefulde tone, der hersker her. Jeg mener selv, jeg leverer saglige indlæg for og imod forskelligt, men har selv oplevet at få svinere tilbage. Gå selv ind på for eksempel Den Ny Fri Debatside og læs.

– Kaster du ikke dig selv lige i gabet på løven på den måde?

– JO! JO! Men hvis man føler, at der er noget, man gerne vil ændre, så må man engang imellem vove det ene øje og bare kaste sig ud i det. Jeg mener selv, at de ting, jeg gerne vil ændre, kan ændres, hvis der er vilje og især et politisk flertal.

– Politik er ikke altid lige kønt. Kan jeg anbefale andre at blive politikere? Ja, det kan jeg, hvis man har viljen og modet. Man skal virkelig være tykhudet, for man bliver svinet til! Det kom faktisk bag på mig. Flere af dem, jeg kender godt, er sympatiske og venlige, men så snart de går ind i en debat på Facebook, tager fanden ved dem, og deres sprog ændrer sig lynhurtigt til det modbydelige. Nogle af dem er så slemme, at jeg simpelt hen blokerer dem.

– En mente, at jeg nok var både nazist og racist. Det er nok det sidste, jeg er. Min far var modstandsmand under besættelsen og har altid stået for mig som et forbillede. Jeg har været i Irak og Afghanistan og Kosovo og været med til at kæmpe for deres frihed. De er som oftest meget venlige og meget gæstfrie, men deres kultur passer ikke sammen med vores. Deres kvindesyn, deres måde at leve på, deres måde at blande religion ind i politik. Sådan er det heldigvis ikke her hos os. Vi ønsker ikke deres kultur!

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer