Da Anna Lise og Jørgen kørte bus i Thy, Mors & Salling

Anna Lise og Jørgen Vestergaard tænker af og til på dengang, de havde en god  busforretning i Thy og på nogle af de mange oplevelser, de også havde!

Jørgen Vestergaard skuer ind i det, der var engang

Anna Lise Vestergaard var engang noget så ukendt som kvindelig buschauffør

Jørgen sidder og kigger på kontrakten med overskriften: Postens Befordring med automobil mellem Nykjøbing Jylland og Thisted dateret juni 1921.

– du kan se i §2, at der står: … Disse bivogne skal fortrinsvis være Automobiler og kun undtagelsesvis og under særlige forhold være Hestekøretøjer."

Om en gårdmand på Mors fortælles omkring 1916, at han var en sådan hader af de nymodens køretøjer, at han anså dem for det rene djævelskab. Når han hørte rutebilen fra Thisted komme buldrende, gik han ind i stalden til sine heste og klappede dem beroligende: "Så, så, bette plag, nå komme æ dæwl a æ nueren!"

Det skete alligevel ikke i Jørgen og Anna Lises tid.

– Gods havde jo stor betydning, især medicin, og hvis nu lægen i Øster Jølby skulle på ferie, skulle vi transportere meget ud til hans patienter. Der lå en dynge af pakker, kan jeg sige. Jeg kom en dag ind til en kone i Øster Jølby, vi afleverede jo alt, og så råbte hun inde fra soveværelset:
"A ligger inde i sengen. Du kan selv tage pengene i den øverste kommodeskuffe!" Det kunne man gøre dengang. Den holder nok ikke i dag.

Anna Lise bryder ind:
– Somme tider var der unge fyre med, så rendte de ind med pakkerne!

Fra en avisartikel i 60´erne

Færgen Mors

Fra en moderne brochure som Jørgen fik lavet. Elegant med to busser, den ene en face, den anden en profile

–Jeg skulle engang køre med et sangkor oppe fra Borgerskolen her i Thisted og deres leder; de skulle til Bulbjerg. De var kravlet ind alle sammen, men så kom lederen, og da han så mig, udbrød han: "En kvinde! Så skal jeg ikke med!" - Og det var ramme alvor, det ville han ikke! Så ville han have sendt bud efter en anden bus. Så sagde  de andre: "Ja, det må du selv om. Vi kører med her!"

– Meeeen, langt om længe kom han så alligevel ind i bussen! Da vi så kom til Bulbjerg, sagde han, mens han rejste sig halvt op: "Du kører ikke op over, du kører ned til stranden, så kan du hente os der igen!"

– Han var nervøs for skrænten, og sådan en kvindelig chauffør som mig var noget usikker at køre med. Det gik jo godt nok, og han overlevede. Han sagde ikke et ord, da vi kom hjem. Jeg tror, det gik hans ære for nær at skulle køres af en kvindelig chauffør!

Fik du læst:

Fik du læst:

I et busskur i Klitmøller var der følgende opslag

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer