Dennis Defekt: 7 genstande?

Flere end 600.000 mennesker ligger til grund for forskningens seneste rødvinsresultat: Du bør drikke mindre end 12 centiliter om dagen, hvis du vil leve et halvt år længere.

12 cl er ikke ret meget. Jeg målte op i et af de vinglas, jeg bruger mest, og jeg må sige, at bunden var dækket. Ikke mere. Faktisk troede jeg, at en genstand var 15 cl vin, men jeg forstår, at det stammer fra en misforståelse med et engelsk mål. Så ikke alene er vi gået fra tre genstande á 15 cl til to, men også fra 45 cl pr. dag til nu 12 cl.

Med andre ord skal en flaske god gedigen primitivo holde stort set en hel uge. Ikke noget med hvidvin først! Jeg har holdt mig til en halv flaske pr. dag. Højst. Det er 37,5 cl, altså nogenlunde tre genstande i gamle dage.

Gælder de tre genstande (eller to eller en) over hele livet eller kun for 60+? Og hvis man nu har været tilbageholdende med alkohol, op til man blev 60, har man så sparet noget op; sat alkoholrenter i vinbanken så at sige? Med andre ord spørger jeg, om en mand, der aldrig har rørt spiritus, og som begynder at drikke på sin 70-års dag, så kan tillade sig noget mere end ham, der startede allerede som 16-årig?

Panderynker og overvejelser ved at fortsætte med tre genstande pr. dag:

 1. Det halve år, jeg lever længere end mine venner, hvis jeg skal nøjes med et glas om dagen, skal tilbringes i ensomhed.
 2. Mine tre genstande tilfører dagen og livet glæde, optimisme, overskud, energi, ja, ligefrem en form for lykkefølelse, og jeg undgår ensomhed, nedtrykthed, depression og sortsyn.
 3. Engang imellem sådan cirka en gang om ugen drikker jeg alligevel ikke andet end vand. Hele dagen.
 4. Disse idelige sundhedsprojekter skaber udelukkende dårlig samvittighed hos alle. Hvorfor skal jeg rende rundt og have dårlig samvittighed? Det gider jeg ikke.
 5. Rygning er meget farligere.
 6. Manglende motion er farligere.
 7. Fed og sød mad er farlige.
 8. Terrorisme er langt farligere.
 9. Trafikken er farlig.
 10. Er det undersøgt, om de mennesker, der får følgesygdomme, ikke også – og for det meste – har nedsatte motionsvaner, fede og søde og saltede fødevarevaner og – ryger cigaretter i massevis?
 11. Livet er det farligste. Ingen har hidtil undsluppet døden med livet i behold. Måske en enkelt, men det er der vist ikke ført bevis for.
 12. Kommer du i kontakt med læge eller tandlæge i Thisted Kommune, bliver du udspurgt om dine usundhedsvaner. Vær beredt på at fortælle sandheden! Eller så meget, som du nu synes, der skal ud.

Så resultatet er ligesom givet, ikke?

Ved indtagelse af alkohol i større mængder end anbefalet af Sundhedsstyrelsen kan der opstå følgeskader, så ens sidste år måske bliver præget af mere og alvorligere  sygdom, end man ellers statistisk ville blive ramt af. Tør jeg løbe risikoen? Sygdomme træffer også mennesker, der ikke drikker ret meget. Ikke alle drikkevaner fører nødvendigvis til kræft i leveren.

Det er altså et kontant valg, man træffer. Som med så meget andet.

 

Andre indlæg, du vil synes om (Tryk på headeren foroven for at få forsiden)

1 Kommentar

 • “Livet er en jammerdal” !
  Det er farligt at leve, men vi må leve med faren, for alternativet er vel værre.
  Jeg synes der mangler et par af de store faremomenter – det er farligt at leve i den vestlige del af Jylland (der er flest ulve) – grønsager er farlige (svampeforgiftning) – motion er farlig (tennisalbue, golfbuler og åndenød).