Dennis Defekt: Hun ligger syg og venter på et nyt hjerte

Dennis Defekt er journalist og meningsindehaver. Hans holdninger er ikke altid flot velbegrundede, men han giver udtryk for centrale problemstillinger. Læseren bedes ryste på hovedet, smile bredt, irriteres eller blive vred, men engageret journalistik og meningshaveri udløser en slags reaktion. Dennis påstår selv, han er borgerlig med venstreorienterede holdninger hen over midten.

Et sted i Danmark venter en ung 24-årig kvinde, AG, på et nyt hjerte. Hendes nuværende har en fejl, der med stor sandsynlighed vil betyde, at hun aldrig bliver 30.

For mig er det indlysende at være organdonor. Af mange grunde.

Jeg mener, hvis jeg alligevel ligger der som en grønsag og erklæret hjernedød, så vil det da være uforståeligt, hvis mine i øvrigt gode organer skulle gå til spilde enten i bålet eller i jorden og kun komme ormene til gode. Derfor bærer jeg stolt et blåt kort på mig, der indikerer, at jeg ønsker, at mine organer i det omfang, de kan bruges til den tid, skal komme syge til gavn og glæde.

Jeg synes, den danske lovgivning som minimum burde indeholde en passus om, at man skal tage stilling til organdonation som 18- årig, en beslutning, man naturligvis senere kan omstøde. Men at tage stilling burde være udgangspunktet. Som det er nu, kommer det ofte i den grad bag på pårørende, der står ved sygesengen og får beskeden om hjernedøden hos deres kære, at de pludselig skal tage stilling til spørgsmålet: Ønsker I, at XX skal donere sine organer til syge, der lige nu sidder og venter?

Det er ikke en hensigtsmæssig måde at gøre det på. Som på andre områder kunne jeg savne en politisk bevågenhed, der har udmøntet sig i handling. Hvad siger Folketinget til - som minimum - en stillingtagen til organdonation, når man fylder 18?

Tja, det er vel ligesom med aktiv dødshjælp, forbud mod omskæring af spædbørn uanset køn og hvad der ellers er brede flertal for i befolkningen. Hensynet til fremmede magter og religioner spiller en større rolle, så derfor burde det flertal, der er i befolkningen, overveje ved næste folketingsvalg at stemme på de personer, der deler deres synspunkter. Nå, der kom nok et surt opstød, hvad?

Her er tallene for donorafdelingen:

  • I 2019 var den ældste donor 92 år.
  • 29 % af donorerne var over 70 år.
  • I alt var der 418 på venteliste til et nyt organ. Heraf
  • 369 til nyre
  • 13 til hjerte
  • 19 til lunger
  • 13 til lever
  • 4 til både nyre og bugspytkirtel

Erstat et sygt hjerte med et raskt. Den døde ejer kan alligevel ikke bruge det mere …

Fik du læst:

Fik du læst:

Vi thyboer bliver thykkere og thykkere … og det er vist ikke så godt, hvis vi gerne vil leve længere

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer