Dennis Defekt: Snak om døden

Dennis Defekt

 

Inspireret af artikel i avis vil jeg foreslå, at pensionistforeninger i lokalområdet indkalder til en alvorlig og nødvendig samtale om døden og den sidste tid forinden.
Hallo, tænker I, hvad har han nu gang i? Jo, svarer han. Der er en mening med galskaben.

Det er et faktum, at døden er et tabuemne. Vi berører det kun i forbindelse med personlige hændelser, fordi der kan vi ikke undgå det. Jeg vil foreslå, at vi bryder tabuet ved at snakke om det under mere afslappede omstændigheder.

Vi kunne sidde ved små borde i små grupper, der kunne ligge et oplæg ved hver tallerken, og på bordet er der kaffe og kager, og hvis det går højt, kunne man måske købe et glas vin.

Der kunne også være et oplæg i fællesskab, måske arrangeret af Ældre Sagen, som vi kunne diskutere ved bordene. Det er vigtigt at få taget hul på bylden.

Vi bør snakke om de tanker, vi hver for sig har om døden. Alt det, vi normalt holder for os selv eller i det højeste betror vores ægtefælle. Somme tider er det en lettelse at kunne tale om det i en større kreds sammen med andre mennesker. Hvordan skal min død se ud? Hvem skal med til begravelsen? Hvordan skal den foregå? Hvad er jeg bange for? Har man mistet nogen, man holdt af, er det måske en befrielse at få lov at snakke om det til nogen, der ikke kender en helt så godt.

Det er et umiskendeligt faktum, at vi skal dø. Det er uafviseligt, at jo ældre, man er, jo større sandsynlighed er der for, at det ikke varer så længe. Ikke alle er afklarede med, at tiden før fødslen er den samme som den, der venter os efter dødens indtrædelse, nemlig en tid vi ikke husker og en tid, vi ikke vil kunne forholde os til.

Derfor behøver et sådant arrangement vel ikke kun at henvende sig til pensionister. De unge og yngre skal samme vej; det er bare ikke gået op for alle.

Andre indlæg, du vil synes om

Lukket for kommentarer