Dennis: Derfor bliver cigaretter aldrig helt så dyre i Danmark!

Dennis Defekt

Der er noget, jeg ikke helt forstår.
Hvorfor vil Folketinget ikke sætte cigaretprisen mere op, end tilfældet er?

I Danmark  koster en pakke i dag 55 kroner (stiger til 60 i 2022).
I Norge koster en pakke smøger i dag 94,55 kroner.

De unge mellem 16 og 24 ryger alt for meget i Danmark. Nemlig 14-17% (tal fra 2018).
I Norge ryger den tilsvarende aldersgruppe 1-5%.

Nå, ja. Altså. Corona-dødsfaldene er i dag 1.420 herhjemme. I samme tidsrum har rygning - so oder so - kostet 10 gange så mange livet.

Flertallet i Folketinget er bange for at forebygge, for det betyder stemmetilbagegang. Til gengæld vil mange politikere gerne helbrede, for det giver stemmefremgang.
Hvordan så det? S, V og DF vil for eksempel ikke sætte prisen på cigaretter op. Det ville ellers betyde, at færre unge ville begynde at ryge, tyder alle undersøgelser på. Antallet af rygende unge i Danmark er forholdsvis større end i andre lande. Politikerne vil bare ikke sætte prisen op, for det betyder, at der går meget længere end en valgperiode, inden man kan se resultatet. Sådan er det, når man skal forebygge.
Argumenterne er tit de samme. Hensynet til den evigt tilbagevendende grænsehandel står øverst, men ofte svinger de borgerlige over til også at bruge argumentet om den enkeltes frihed til selv at vælge.
Socialdemokratiet prøver at helbrede ved at gennemføre, at nedslidte mennesker kan gå lidt før på folkepension, den såkaldte Arne-pension. Det har givet en øjeblikkelig fremgang i meningsmålingerne. For her kan vælgerne mærke, at de tilgodeses her og nu og ikke engang i fremtiden.
Politikerne fremsætter hellere forslag, der kan gavne deres stemmetal her og nu end forslag, der først får effekt om mange år. Det gælder i sagens natur ikke upopulære områder.
Det er et problem i vores demokrati. Hvis politikere ikke tør foreslå det nødvendige af hensyn til frygten for at miste stemmer, er noget galt.

Fik du læst:

Fik du læst:

Små smil og sjove episoder i coronationens dagligdag

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer