Dennis: Drikker ældre mere end andre?

Dennis plejer at drikke et par glas vin til aftensmaden. Da han læste en artikel om alkoholmisbrug blandt ældre, studsede han. Kunne det virkelig passe? Dennis hører ikke til de ældste, men kender en del ældre. Han spurgte dem ud om deres drukvaner, og resultatet overraskede ham.

De drak nemlig ikke så meget, som han havde læst, at andre ældre drak.

En meget brugt tillægsord bøjes:
Ældre, ældst, gammel.
Mens det hedder
Ung, yngre, yngst.
Ynglinge er tit ældre end unge. I hvert fald i fodbold.

Mange ældre er ikke klar over, at alkohol er et problem for deres sundhed. Når kroppen ældes, kan den ikke tåle samme mængde alkohol som tidligere. Medicinforbruget stiger også med alderen, og her kan alkohol give uheldige bivirkninger.

Drikker ældre mere end andre befolkningsgrupper?

Mere end hver tredje over 60 år drikker flere gange om ugen, fremgår det af flere undersøgelser, der også viser, at der er et flittigt dagligt forbrug af alkohol blandt de ældre: Hver sjette tager sig et glas eller mere hver eneste dag, hvilket kun gælder for mindre end 2 procent af den øvrige befolkning.

Bekymrende for sundheden

Maria Koch Aabel er specialkonsulent i enhed for forebyggelse i Sundhedsstyrelsen. Og hun bekræfter, at de ældre har et forbrug af alkohol, der er på niveau med de  unge.

”Hvor de unge drikker meget en dag eller to om ugen, indtager de ældre mindre på én gang – men oftere. For en del over 60 år er der tale om et dagligt forbrug af alkohol, og det er bekymrende set ud fra et helbreds- og sundhedsmæssigt synspunkt,” siger hun til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Fokus på de ældre

Maria Koch Aabel oplyser, at Sundhedsstyrelsen er meget opmærksom på forbruget af alkohol blandt ældre, men siger samtidig, at der er brug for mere viden  om, hvorfor de ældre drikker, og hvorfor de drikker oftere end andre.

”Det er vigtigt at få afdækket, hvilke årsager der kan ligge til grund for, at en del ældre har et højt forbrug af alkohol. Samtidig har Sundhedsstyrelsen fokus på at få gjort opmærksom på de ældres alkoholforbrug, og hvilke konsekvenser det kan have. Blandt andet målrettet kommunerne og pleje- og omsorgssektoren,” fortæller hun.

Bedst uddannede drikker mest

Ifølge Maria Koch Aabel er det især de veluddannede, der er storforbrugere af alkohol, når de kommer op i årene.

Det kan være som en del af en interesse for gode vine, spændende øl eller eksklusiv og dyr spiritus for feinsmeckere, som for eksempel whisky og gin.

”Samtidig har vi en alkoholkultur i Danmark, hvor alkohol indgår i mange sociale sammenhænge. Det gælder også blandt ældre. På den måde summer alkoholforbruget op i løbet af ugen,” siger hun.

7 råd om alkohol

Sundhedsstyrelsens 7 udmeldinger om alkohol (punkt 6 kan du springe over, hvis du er mand eller >50 år):

 1. Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred
 2. Drik ikke alkohol for din sundheds skyld
 3. Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd
 4. Du har en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol hvis du drikker mere end 14/21 om ugen
 5. Stop før 5 genstande ved samme lejlighed
 6. Er du gravid – undgå alkohol. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld
 7. Er du ældre – vær særligt forsigtig med alkohol
 • Ældre har mindre væske i kroppen, derfor bliver promillen højere.
 • Med alderen har kroppen sværere ved at klare alkohol.
 • Alkohol kan forringe medicinens effekt og øge bivirkningerne.

 

 

 

Helt generelt er det vigtigt at være bevidst om, at din krop påvirkes anderledes af alkoholen nu, end da du var yngre. Det vil sige, der skal mindre alkohol til at påvirke din krop, end du måske tidligere har været vant til.

Når du drikker en genstand nu, får du altså en højere alkoholpromille i blodet, end du gjorde tidligere af en genstand.

Alkoholen fylder mere i kroppen

Mængden af væske i din krop bliver mindre med alderen, og derfor fylder alkoholen forholdsvist mere.

Når du bliver ældre, nedsættes din krops evne til at omsætte alkoholen. Det er fordi, organernes kapacitet er blevet mindre. Alkoholen i din krop er dermed langsommere om at blive omdannet.

Derudover bliver dine organer mere følsomme over for alkoholens skadelige virkninger.

Koordinationsevnen påvirkes

Alkohol påvirker balanceevnen, motorikken og reflekserne. Og da kroppen med alderen får sværere ved at tilpasse sig alkohol, kan du risikere lettere at få problemer med koordinationsevnen. Alkohol kan også give svimmelhed. Det øger risikoen for at falde, når du har indtaget alkohol.

Bortset fra de helt unge udgør den ældre del af befolkningen den markant højeste andel, der drikker over risikogrænsen. Det er især mænd og kvinder med en lang, videregående uddannelse, der drikker særlig meget.

Har du et problem med alkohol, eller er du i tvivl omkring dit indtag, kan du få både vejledning og afvænning gennem kommunen.

Medicin og alkohol er en dårlig cocktail

Hvis du tager medicin er der ekstra god grund til at være forsigtig med alkohol. Alkohol harmonerer sjældent særligt godt med medicin.

Kombinationen af alkohol og medicin kan både forøge eller forringe medicinens effekt. Det gælder fx:

 • Sovemedicin
 • Medicin mod angst eller depression
 • Medicin mod smerter eller infektion

Alkohol kan også forstærke bivirkningerne ved medicin.

Alkohol har en negativ indflydelse på fx:

 • Udvikling af kræft
 • Leversygdomme
 • Hjertesygdomme
 • Knogleskørhed
 • Knoglebrud

Er du allerede ramt af sygdom, så vær ekstra forsigtig med alkohol. Læg mærke til, om din tilstand forværres af alkohol og lyt til de signaler kroppen sender.

Har du et overforbrug af alkohol igennem mange år, kan du i værste fald øge risikoen for at udvikle demens.

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer