Dennis: Håret i postkassen?

Når frisørerne ikke må holde åbent, bliver nogle ældre mennesker for langhårede. Dog ikke alle.

Ja! Redaktørens, for eksempel.

Heller ikke denne gang må frisørerne og andre af de små liberale erhverv gå i gang. Ikke alle coronabeslutninger emmer af logik og naturlighed. Forskellen på Bilkas 200 kunder, der vader rundt mellem varerne og frisøren, der står tæt hos en kunde er åbenbart tilstrækkelig til, at eksperterne anser det for en smitterisiko.

Der er i hvert fald en risiko for, at frisøren går fallit.

Hvor stammer det fra, det med håret i postkassen?

stå med håret/fletningerne/skægget i postkassen
Overført betyder det at være i en problematisk situation, hvor man føler sig magtesløs, eventuelt som følge af at man er blevet skuffet, svigtet eller narret
Synonym stå med håret ned ad nakken
Ord i nærheden:
købe katten i sækken   blive lang i ansigtet   stå med håret i postkassen   få en spand (koldt) vand i hovedet   føle sig svigtet   blive brændt af
Et par eksempler:
Begynder du først at pleje dit netværk, når du står med håret i postkassen og har brug for hjælp, er det ofte for sent
Mange kvinder står med fletningerne i en økonomisk postkasse, hvis der opstår skilsmisse, eller hvis manden dør

Udtrykket betyder at være kommet i en problematisk situation, hvor man føler sig magtesløs og hjælpeløs eller narret på det groveste. Det kan man vist godt sætte sig ind, hvis man stod der med hårvæksten i en klemme og bagdelen ud til offentlig vej! Der er tilsyneladende meget hårvækst, som kan flagre ind i fælder i sprogets faste udtryk. Det kan hedde håret eller skægget i postkassen, når det er mandlige nederlag. Kvinderne får derimod fletninger i postkassen. Storm P. brugte det i sin berømte historie om den skæggede dame og den tatoverede ditto.

Det er også muligt at stå med håret ned ad nakken. Det betyder det samme, nemlig grundigt taget ved næsen. Der er i det hele taget mange kropsudtryk, som henviser til nederlag og magtesløshed. Nakken er måske endda særlig interessant, for man kan komme ned med nakken, være dum i nakken, få en ordentlig én over nakken eller bare være en gammel stivnakke. Det er måske endnu værre at blive nakket, der kan betyde forskelligt meget ubehageligt, så det er formentlig bedre at stå med håret ned ad samme.

Offentlige postkasser blev opsat første gang i 1851, og de blev standardiserede med den røde farve i 1869. Fra da af stammer ordet og begrebet postkasserødt. De røde kasser med det rundede tag findes endnu. Men hvor længe? Findes det fysiske brev i 2030, hvor alting skal reduceres med 70%? Hvis de alle tages ned i 2030, er det slut med håret i postkassen.

Fik du læst:

Fik du læst:

Dennis Defekt: Dialektkrisen skal klares 70% inden 2030

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer