Dennis: Her er noget, der irriterer mig!

Måske er jeg ved at blive for gammel. Men jeg bliver så træt af det klichésprog, der består af slidte vendinger og tomme fraser.

Fremadrettet er et af disse tåbelige og meningsløse ord. "Vi vil arbejde for fremadrettet at skabe friere rammer for ældreplejen". Alene i ordene "vi vil" anslås fremtiden. Dermed er fremadrettet totalt overflødigt.

NB! Det kan formentlig ikke undgås, at der også i denne artikel forekommer ord og vendinger, der er klicheer. Jeg skal på forhånd undskylde og vaske mit tastatur med sæbe.

TVs journalister sidder i studiet og taler med en kollega, der står i New York: "Kan du ikke sætte nogle ord på, hvad Biden mener?" "Sæt lige nogle ord på de følelser, folk får, som …" er klicheer. Klicheer er alle startet et sted, hvor det var originalt; første gang overraskes man og synes, det var et godt udtryk.

Ironi kan forekomme er et udtryk fra facebookindlæg, der er så klæg, at det  kan sammenlignes med et stykke - brugt - toiletpapir fundet i skovbunden.

Normalvis eksisterer slet ikke i det danske sprog. Det hedder såmænd bare normalt. Så det ord må du godt slette, Mette.

Tak for info er et noget slidt standardsvar på Tage Leegaards coronaopdateringer. Kondolerer skulle være et ord, der videregiver følelser, men opfattes typisk som ekspedientens Hav en god dag, nemlig som noget, man bare siger. Det er naturligvis meget sværere at skulle skrive ens medfølelse i en kort tekst. Måske hører det ikke hjemme som en facebookopdatering, men noget, der bør skrives personligt til rette vedkommende.

Det kan selvfølgelig ikke hedde brovandring. Det er slet ikke fint nok, og så har vi jo også hensynet til de udenlandske turister.

Vi tror eller synes eller mener eller antager eller spekulerer i eller fornemmer heller ikke mere? - Næh, vi tænker! Direkte efter engelsk.

Ordet rigtig sættes nu foran stort set ethvert tillægsord, fordi man ønsker at understrege oprigtigheden af ordet. Men det kommer til at virke modsat. Elsker du mig? Jeg elsker dig rigtig meget! Var det en god film? Den var rigtig god. En usikkerhed opstår, fordi vurderingen kan være både mindre og mere god. Var den så bedre end god, kunne man sige meget god. Var den i underkanten, kunne man sige mindre god.

Check in står der mange steder. Det hedder på dansk: Tjek ind. Ganske enkelt. En check er noget, vi sagde farvel til for en del år siden.

For en del år tilbage oplevede vi i stedet for at høre, se, fornemme, lugte, lytte til eller forstå. "Jeg oplever ham så frustreret", siger en sagsbehandler. Skulle det være en oplevelse?

Jeg har det måske værst med ordene sindssyg, mega, super og fantastisk. For eksempel kan en sangkonkurrence for mig udvikle sig til noget spændende. Når den første - mådelige - sanger har fået prædikatet fantastisk, hvad skal den næste så have, hvis hun synger godt? Netop: Superfantastisk eller megafantastisk. Det er på dette tidspunkt, at jeg glæder mig som et lille barn med sin julegave. For når den tredje sanger har afleveret en fremragende fortolkning af en kendt melodi helt rent og uden mislyde, hvilke udtryk er der så tilbage til at få det ekstraordinære ud over scenekanten (her var vist en lille kliché!!)?

"Godt at se dig" får mig til at spørge vedkommende: Hvad mener du? Hvad er det gode ved det? Men det vil udstille pinligheden i udsagnet.

Klassisk er naturligvis for os alle, at første gang man til sin elskede siger: "Jeg elsker dig!" er det originalt og ærligt og med fuld tone. Men hvad så med anden gang? Man er på den. Man prøver at gardere sig ved at læggge lidt ekstra på, men - pas nu på! For tredje gang bør man gå over til blomster for at overtrumfe de tidligere; fjerde gang er det ringen af guld, der lægges frem, og herefter?

Det gælder om at være troværdig. Jo mere, man kører i klicheer, desto mindre troværdig bliver man betragtet som.

Nogle af dagens gængse og almindelige udtryk tjener det formål at lade den, man møder, forstå, at man har set hende og er parat til at indlede en samtale om stort eller småt. Det er hverdagens signaler, som kitter samvær og fællesskab og fortrolighed sammen. Man kan ikke undgå klicheer. Blot forsøge at luge en smule ud i de værste flovser og fraser, så man kan undgå at brække sig på det nærmeste toilet.

Andre indlæg, du vil synes om:

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer