Dennis: Hvorfor i alverden skal jeg give mine organer bort?

Hvorfor er man ikke automatisk organdonor, så længe man ikke har gjort indsigelse? Hvorfor er det noget, man skal tilmelde sig i stedet for at framelde sig?
Det viser sig, at det er det dårligst tænkende udgangspunkt for en stillingtagen til organdonation, når den nærmeste familie står rundt om deres kæres hospitalsseng, og vedkommende er erklæret hjernedød.

For mig er det indlysende at være organdonor.

Jeg mener, hvis jeg alligevel ligger der som en grønsag og erklæret hjernedød, så vil det da være uforståeligt, hvis mine i øvrigt gode organer skulle gå til spilde enten i bålet eller i jorden og herfra kun komme ormene til gode. Derfor bærer jeg stolt et blåt kort på mig, der indikerer, at jeg ønsker, at mine organer i det omfang, de kan bruges til den tid, skal komme syge til gavn og glæde.

Jeg synes, den danske lovgivning som minimum burde indeholde en passus om, at man skal tage stilling til organdonation som 18- årig, en beslutning, man naturligvis senere kan omstøde. Men at tage stilling burde være udgangspunktet. Som det er nu, kommer det ofte i den grad bag på pårørende, der står ved sygesengen og får beskeden om hjernedøden hos deres kære, at de pludselig skal tage stilling til spørgsmålet: Ønsker I, at XX skal donere sine organer til syge, der lige nu sidder og venter?

Det er ikke en hensigtsmæssig måde at gøre det på. Som på andre områder kunne jeg savne en politisk bevågenhed, der har udmøntet sig i handling. Hvordan har Folketinget - som minimum - taget stilling til organdonation?

  • I 2017 var den ældste donor 84 år.
  • 29 % af donorerne var over 70 år.
  • 103 donorer påbegyndte en donoroperation  i 2017. I seks tilfælde viste det sig, at organerne ikke kunne anvendes til transplantation. Derfor var der samlet 97 donorer, hvorfra mindst ét organ blev transplanteret.
  • I 2019 var den ældste organdonor 92 år.
  • I 2020 var den ældste donor 85 år.
  • I 2020 donerede 124 personer organer til andre.
  • 22 procent af donorerne var over 70 år i 2020. Til sammenligning var kun 7,5% af donorerne over 70 år i 2014.

Læs mere her.

Meld dig til donorregistret.

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer