Dennis: Sommertid og vintertid mig her og der

Hvad er status for at afskaffe koordineret sommertid i EU?

Det er endnu usikkert om den koordinerede sommertid forsvinder og i givet fald hvornår.

I marts 2019 traf et flertal i Europa-Parlamentet beslutning om, at de enkelte EU-lande inden april 2020 skulle afgøre deres stilling. Målet var, at skift mellem sommer- og vintertid (korrekt kaldet normaltid) skulle ophøre i 2021.

Men her i 2021 er det ikke sket. Ministerrådet har nemlig vist sig ikke at være enige med Europa-Parlamentet. I hvert fald er det ikke lykkes at nå frem til en fælles position, og de enkelte medlemslande præges også af delte meninger. Emnet er heller ikke på dagsordenen i Kommissionens seneste reviderede arbejdsprogram.

Hvis skiftet mellem sommertid og normaltid skal afskaffes, er det helt store spørgsmål, om det så er sommertid eller normaltid, der skal gøres permanent. Generelt er der en bekymring for, at en forskel i administrationen af tidszoner kan betyde, at et land har en anden tidszone end nabolandet. EU-medlemslandene er enige om, at dette vil være uhensigtsmæssigt. Flere lande har givet udtryk for at de foretrækker at skifte til permanent sommertid, hvilket dog har den bivirkning, at vi vil opleve meget mørke morgener om vinteren. I Danmark har der været tale om at overgå til permanent normaltid, men der tegner sig et flertal blandt EU-landene om at foretrække permanent sommertid.

Men det må alligevel undre, at emnet slet ikke er på dagsordenen. Dermed skal vi blive ved med det formentlig totalt ligegyldige timeskifte to gange om året. Sæt havemøblerne tilbage  - ryk havemøblerne frem.

Tril en tung sten op ad en bakke, kik horisonten rundt og nyd naturen, - og lad så stenen trille ned igen. Gå selv ned ad bakken, nyd imens udsigten, inden du atter triller stenen op.

Fælles europæisk tidsfordriv?

Sommertid er en justering af tidsangivelsen i forhold til normaltid (af mange kaldet "vintertid"), som effektueres ved at stille urene en time frem i sommerhalvåret.

Perioden for sommertid strækker sig i Danmark fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober.

Hensigten var en bedre udnyttelse af sommermånederne, med lys en time ekstra om aftenen, og at spare energi.

Men energisparing har fået mindre betydning i industrilandene, hvor strømmålinger viste kun én procent indsparing ved at stille klokken en time frem.

Så det …

Nogle synes, at med permanent sommertid får vi meget mørke og kolde vintermorgener, hvilket uden tvivl kan påvirke fleres arbejdslyst og -evne. På den anden side er der en del mennesker, der godt kan længes efter sådan en mørk vintermorgen, fordi man i roligere tempo kan følge årstidernes skiften.
Langsomt, men sikkert kommer foråret. Pludselig en morgen stråler solen, fuglene kvidrer af hjertens lyst, og man mærker næsten fysisk livets uendelige kredsløb.
Lige nu forstyrres vi to gange om året. Også dyrene.
Det svarer lidt til TV-vejrværternes beklagelse over regnvejr: "Lidt trist vejr venter os …"
Trist? En vejrvært skal ikke bedømmer vejret på den måde. Må vi være fri! Den modsatte variant er lige så underligt uprofessionel: "I morgen venter der os en dejlig dag med masser af sol …". Vi er nogen, der ikke tåler for meget sol! Hallo!

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer