Derfor er flåten måske farligere end tidligere antaget!

En bestemt sygdom kunne ramme én med en flåt - på Bornholm. Sådan er det ikke mere.

Den langt mest almindelige sygdom fra flåten er borrelia. Omkring 15 procent af alle flåter i Danmark anslås at have bakterien. Den giver et karakteristisk udslæt omkring det sted, hvor flåten har bidt. Desuden kan man bl.a. opleve muskelsmerter og hovedpine.

En mere sjælden sygdom er TBE (Tick-borne encephalitis), som er en virusinfektion. I Danmark har man primært set sygdommen i flåter på Bornholm og nogle få gange på Nordsjælland. Sygdommen giver først influenza-lignende symptomer, hvorefter cirka hver tredje udvikler en hjernebetændelse, der kan give varige mén.

Kilde: Statens Serum Institut

Både personer på Sjælland og Fyn og i Jylland er via flåter blevet smittet med TBE. Det er derfor kun et spørgsmål om tid, inden flåter i Thy bærer denne sygdom med sig.

I modsætning til borrelia sidder smitten i flåtens munddele, og når den bider sig fast i din hud, vil den derfor smitte straks. Du får altså ikke en 24-timers chance. Sygdommens første symptomer er noget influenza-lignende og hovedpine, der går over efter nogle dage, men som så vender tilbage med fornyet styrke ofte så meget, at lægehjælp er nødvendigt. Også for at blive undersøgt for TBE, som lægerne nu er opmærksomme på.

Man kan blive vaccineret mod TBE, men man skal selv betale.

Flåten kan være fra under 1 mm i størrelse til måske 4-5. Som regel opdager man den i badet, fordi denne lille sorte genstand ikke lige lader sig fjerne. Det gør man bagefter med en pincet. Vrid den lidt fra side til side og træk den ud af såret.

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer