Dilemmaer i kommunal- og regionsvalget

Den nuværende kommunalbestyrelse samlet

På tirsdag skal vi til stemmeurnerne, som de kaldes, selv om det bare er nogle brevbokse. Til valget skal der vælges 27 medlemmer til Kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune, og de pladser er der i alt 81 kandidater, der er interesserede i.
Som vælger har man flere dilemmaer, når man skal sætte sit kryds.

Et af de væsentligste dilemmaer er, hvis man synes godt om kandidaten, men mindre godt om partiet. Det modsatte er egentlig lige så vanskeligt at forholde sig til: Hvis man gerne vil stemme på partiet, men ingen af kandidaterne er synderligt attraktive.
I kommunalvalg hedder det, at her er partiet mindre afgørende. Når man stemmer på en kommunalbestyrelseskandidat, betyder kendskabet til vedkommende mest.

– Anne, du har et problem, siger du?

– Ja, jeg ville så gerne stemme på en bestemt kandidat, fordi jeg synes, hun har gjort det fremragende på felter, der interesserer mig. Hun har vist stor og vedvarende interesse for de organisationer og foreninger, der har med trængte mennesker at gøre. Både Mødrehjælpen i Vestergade, Røde Kors i Kongensgade, Home Start på Hanstholmvej samt Frivillig Thy og flere andre har kunnet hente solid støtte og hjælp fra hende. Hun stiller altid op, når der er noget; det er sådan noget, jeg sætter pris på.

– Hvad er så dilemmaet?

– At hun tilhører et parti, jeg desværre ikke længere har helt så varme følelser for. Et parti, der har forandret sig en del i en for mig træls retning. Så hvis jeg stemmer på min foretrukne kandidat, stemmer jeg altså også for det, partiet i dag står for. Det er da et dilemma!

– Søren, du har et problem, siger du?
– Ja, jeg har altid været borgerlig og stemt blåt, når jeg står der i stemmeboksen. Men mit problem er, at jeg på nogle områder har flyttet mig i forhold til mine yngre dage. Lad os nu bare antage, at jeg er imod militæret og monarkiet og ønsker en republik, kan jeg så stemme blåt?  Og er jeg a-religiøs, hvor skal jeg så sætte mit kryds? Samtidig ønsker jeg jo så lidt stat som muligt; staten skal ikke blande sig mere end højst nødvendigt. Den skal for eksempel ikke bestemme, hvor mange barselsdage, jeg skal tage; den behøver ikke indkassere mine feriepenge, mine lovligt og skattebetalte feriepenge, mine, for så at udbetale dem, hvis jeg pænt ber om lov, når jeg har ferie; her kan jeg bestemt ikke stemme rødt.

– Men det kan vel aldrig blive noget, en kommunalbestyrelse skal beskæftige sig med?
– Nej, naturligvis, og så alligevel.

– På den ene side vil kommunen måske ikke bevare en folkeskole, der mister sit elevgrundlag. Men ideologisk kan et flertal i byrådet gå ind for folkeskoler til enhver tid, koste, hvad det koste vil. Derved er kommunen måske ikke så interesseret i at støtte friskolerne; måske prøver den oven i købet at hindre foretagsomme mennesker i at købe velegnede bygninger, som for eksempel den tidligere, nu nedlagte folkeskole?

– Har du andre eksempler?

– Det samme gælder vel plejehjem og friplejehjem. Det gælder også, når vi snakker om Thisted Kommune. Går kommunen ind for størst mulige turistindtægter? Betyder det, at kommunen ønsker at fremme opførelsen af hoteller? Er kommunen erhvervsvenlig? Det har vi heldigvis hørt. Hvordan stiller kommunen sig til naturnationalparker? Det ønskede den nuværende kommunalbestyrelse ikke. Alligevel bliver minister og regering ved med at arrangere møder og lade, som om kommunalbestyrelsenes beslutning intet betyder! Biodiversitet? Jo, tak, det går de da ind for og deltager i en konkurrence om at blive landets bedste på det felt. Når man så ser på skoven ned mod fjorden eller skoven ved Kronborgvej, det ligner det rene vildnis, men det er det jo kun, fordi kommunen ikke vil ofre naturpleje på det. Som andre har bemærket, er det  ikke biodiversitet! Der skal skoven netop være åben.

– Måske betyder det ikke ret meget, om der sidder en socialdemokrat eller en konservativ som borgmester. Det er svært at se forskel på kommunen, hvis man kigger 20 år tilbage, hvor vi jo har haft skiftende "regeringer" her.

– Sidst, men sandelig ikke mindst: Hvorfor er Socialdemokratiet nødvendigt i en ellers blå kommune, når der skal konstitueres? Hvorfor kan V og K ikke finde ud af det sammen? Man får jo uvilkårligt tanken, at der ligger et historisk forløb, som begge partier er for stolte til at gøre op med. Det er jeg utilfreds med. Stemmer jeg derfor på et blåt parti, får jeg næsten 100% sikkert en socialdemokratisk borgmester alligevel! Så kan jeg jo lige så godt stemme rødt, selv om det går mod min overbevisning!

– Skal Thy blive ved med at tiltrække turister? Hvor går grænsen? Hvor ligger partiernes holdninger?

Mere natur, mindre natur, flere turister, færre turister, bedre tog til landsdelen, færre tog eller slet ingen til landsdelen, er man interesseret i flyvepladsen?

Arbejder man på at udbygge Hanstholm til færgesejlads, eller er det løb kørt, fordi Hirtshals både har motorvej og kort afstand til Ålborg?

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer