En hjertesag

– Jeg repræsenterer Hjerteforeningen i Thisted, jeg er selv fra Thisted, og det her er en kort introduktion til et længere forløb med undervisning i hjerte-lungeredning i modsætning til førstehjælp, som er helt anderledes grundig. Det skal vi slet ikke tænke på i de næste 30 minutter, siger Arne Bruhn, aftenens instruktør i Klitmøller.

– Det er sponseret af Tryg-fonden. Vi er 600 instruktører på landsplan. De har kalkuleret med 35- 40.000, der skulle igennem. Det er nu på 70.000!

Vi er otte deltagere, og fem var minimum. Så i aften bidrager Klitmøller også til, at der på landsplan bliver flere og flere, der lærer at standse et hjertestop. Videoerne nedenunder forklarer, hvad man skal gøre.

– Det er faktisk enkelt, siger Arne. – Læg patienten (p) ned på ryggen helst på en hård overflade. Tag ham om skuldrene og spørg, om han er vågen. Hvis nej: Lyt om der er vejrtrækning ved at bøje hovedet bagover, træk hagen lidt ned og læg øret til i 10 sekunder. Er der ingen eller kun en unormal vejrtrækning skal der gribes ind. Normal vejrtrækning er omkring 14-16 gange i minuttet.

– Ring 112, læg telefonen ved siden af og sæt medhør på. Læg dig på knæ ved siden af P og anbring håndroden på eks. højre hånd på brystbenet mellem der, hvor det bløde starter på maven og hvor brystbenet holder op ved halsen. Flet den anden hånds fingre ind i højre hånds og stød nedad omkring fem centimeter og lav 30 stød, cirka to i sekundet. Pust derefter to gange i munden på p og gentag de 30 stød og så videre.

– Besvar opkaldet, mens du støder løs. Du bliver forpustet og sikkert også træt, så det er godt, hvis der er flere til at hjælpe. Tøv ikke med at råbe hjælp.

– Kommer der en med en hjertestarter, så sæt de to elektroder på, den ene oppe på skulderen, så den peger ned mod brystbenet, den anden i den modsatte side lige under brystbenet. Start hjertestarteren. Afvent det, den siger. Afgiver den stød, vil det siges, og man skal træde 20 centimeter tilbage og ikke røre ved P. Derefter melder den klar, og man skal igen støde 30 gange.

– Og så kommer ambulancen, og du kan endelig slappe af. Men bliv på stedet. Måske har de brug for din hjælp på anden vis.

– Det vigtigste er at støde. Er du forlegen ved at blæse i Ps mund, så undlad. Er du forlegen ved at afføre p tøjet på brystet, fordi det er en kvinde, så tænk på alternativet. Brystet skal blotlægges, men man kan gøre det lidt diskret. Sørg for, at der ikke står 100 mennesker og glor, sæt dem i gang. En kan regulere trafik, en kan vejlede ambulancen i adressen, en kan holde folk lidt på afstand og et par stykker kan hjælpe dig med at støde. For du bliver træt! Selv om man kan præstere 50 armbøjninger i rap (det er vi altså nogen, der kan), kan man ikke blive ved. Så få andre til at træde til og hjælpe.

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer