Fire fine træer og et udgået enebærtræ fra Finland

Afstanden fra Thisted til de fire venskabsbyer i Norden

Den første lille enebær klarede det ikke. Nu er plantet en ny

Lunden ligger lige ud til Limfjorden …

… med Thisted Kystvej imellem og hedder …

… "Nordens Lomme"

Norge, Sverige, Finland, Grønland, Island, Åland og Færøerne blev døbt ”Foreningen Norden” lige efter 1. verdenskrig 1919 og kunne derfor i april 2019 fejre sin 100-års jubilæum. I 1939 blev Thisted og Uddevalla venskabsbyer, og siden er Mosfellbær på Island, Loimaa i Finland samt Skien i Norge kommet med i samarbejdet.
Fredag den 24. maj 2019 blev fem nye træer – et fra hvert af venskabslandene –  sat ned i den thy’ske muld langs Kystvejen i Thisted for på en og samme tid at fejre 100-års jubilæet i Foreningen Norden og 80-års jubilæet i venskabsbyerne, selv om den strengt taget ikke helt holder.
Området ned til Thisted Kystvej blev døbt “Nordens Lomme”.
Der er tale om en vortebirk, en hvidgran, en røn, en søjleenebær og en almindelig bøg. De fem træer repræsenterer venskabsbyerne Skien, Uddevalla, Mosfellsbær, Loimaa samt Thisted. Træerne blev  plantet af repræsentanter for de fem lande. Den lille nordiske lomme har et skilt, der fortæller besøgende om historien bag.

Den svenske birk har klaret sig så flot. Den gror og gror og ser ud til at stå det helt rigtige sted.
Modsat fik det finske enebærtræ en krank skæbne, idet det gik ud, inden det blev et år gammel. Ville ikke være med mere. Eller kunne ikke klare mosten fra det nærliggende Thisted Bryghus.
Nu er der plantet en ny enebær, og man må så håbe, at den kan vokse sig stærkere og større end sin forgænger.
Man skal nok ikke uddrage for meget af disse to hændelser.
Forholdet til Finland fra dansk side og mellem Thisted og Loimaa er i top trods enebærtræets endeligt. Måske har de slet ikke opdaget det i det 1.092 kilometer fjerne Loimaa. Til gengæld er forholdet til Sverige en smule påvirket af coronaen, men sådan en gang lommeuld snakker vi ikke om i Foreningen Nordens Lomme.

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer