Gå væk, flåt!

Hvis det passer, at flåten er Danmarks farligste dyr, burde nogen forlængst have fundet et middel mod det. Man kan ikke vaccinere sig mod borrelia, kun mod TBE. Så, hvad gør den flittige svampesamler, skovgæst eller bærplukker derude i nationalparken?
Helle Schjønning har inviteret KlitPosten.dk på besøg i sit nye - så godt som færdigt - selvbyggede sommerhus i Klitmøller.

Hun har nemlig en løsning på flåt-problematikken.

Helle Schjønning og Thomas Uhrskov har tre børn: Frida, Anton og Sally. De er ihærdige hjælpere i sommerhusbyggeriet, men besøget i dag handler ikke om sommerhuset.

17-årige Sally kom nemlig hjem efter Roskildefestivalen i 2014 og var meget træt og sov derfor i mere end 20 timer. Det var der forsåvidt ikke noget usædvanligt i.

Men at hun de følgende døgn stadig skulle sove så meget, vakte forældrenes mistanke. Det fortsatte i lang tid. Hun var til sidst så langt ude, at hun var på  nippet til at gøre en ende på det hele. Efter mange forskellige lægeundersøgelser uden resultat så de tilfældigt en TV-udsendelse om borrelia.

Helles idé til en effektiv flåtspray

Vi har taget plads på den hyggelige terrasse, mens Thomas fortæller videre:
– Det gav anledning til en hestekur for Sally efter udenlandske forskrifter med tre forskellige slags antibiotika, den ene 14-dobbelt. 42 piller om dagen!
– Efter tre uger gik det enormt hurtigt, og efter fem måneder var hun 98% rask. Det hele havde taget to år! Det var en forfærdelig periode!

– Så er Helle sådan et "gøre-" menneske, for hun og jeg har det sådan, at når vi møder noget, vi gerne vil, siger vi til hinanden: Hvor svært kan det være? Vi må kunne finde et eller andet, der gør, at flåterne ikke hopper på Sally. Nogen mennesker er mere modtagelige for flåtbid end andre, og hun viste sig at være særdeles modtagelig.

– Jeg var nok to år om at finde en sammensætning af olier og noget, der dufter godt; noget, der skulle kunne virke i to timer og derefter langsomt afgive duften, og det skulle virke lige godt på hud og tekstil, indskyder Helle. – Hvis du ikke har lyst til at få det på, fordi det lugter grimt, ja, så sprayer du det jo ikke på, så derfor gjaldt det om at få vellugten frem, samtidig med at flåterne afskyr det.

Helle har en specialuddannelse på området og kunne drage nyttig viden ind i arbejdet. Ellers er hun fotograf.

– Det pletter ikke. Vi gav det til nogle venner på Sejerø, der har mange flåter, fordi der er en stor råvildtbestand der.

– Så begyndte telefonen at ringe. Normalt piller de altid en eller to flåter af børnene, når de havde været ude og lege i græsset, men nu var der pludselig ingen! Andre på Sejerø ville så også have fat i det her, for alle har jo det problem der.

– Vi begyndte at sætte det i produktion uden en egentlig business-plan. I Kina kunne vi købe 20.000 flasker billigst, og pludselig var vi i gang. Uden egentlig at ville det var vi i produktion. Købte semiautomatiske maskiner, der i dag er erstattet af fuldautomatiske, for semi betyder bare manuelt drevne.

– Hvor kan det købes?

– Apoteker, Helsam, Coop, hvor det dog drukner lidt i alt det andet, de har, nogle Matas, EventyrSport, og så SPAR-købmænd, specielt i sommerlandet. Naturligvis også her i Klitmøller SPAR.

– Der er to størrelser, 100 milliliter er normal til 159 kroner, 50 milliliter er den lille til 89 kroner. Den store i entreen, den lille i bilen eller tasken. Der er to års holdbarhed og 700 sprøjt i den store. Den kan typisk holde en sommer.

– Mange har opdaget, at den også kan bruges til hunde. Det er der en del, der er glade for. Den sælges også i nogle hundebutikker.

– Vi har været til mange messer. Mange siger der, at der er forskel på tiltrækningsgraden. Et ægtepar kan hævde, at hun for eksempel tiltrækker mange flåter, mens han går ram forbi.

– Ved forsøg kan vi påvise, at flåter ikke bryder sig om duften. Sæt dem på et stykke papir med duftspor, og de prøver hele tiden at undgå disse dufte. Man bliver kort sagt mindre interessant for flåterne. Vi har lavet en lille tegnefilm.

– Vi har kørt det her i tre år. Der kommer mere og mere frem.

– Lægemiddelstyrelsen har været meget inde over, det har ikke været let at få godkendt, medgiver Helle. – Men nu er det godkendt, efter adskillige krav er efterlevet. Det har ikke været billigt.

KlitPosten.dk vil nu efterprøve vidundermidlet for at se, om der er en effekt. Afvent og læs resultatet!

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer