Giftige svampe: Hvid Fluesvamp = værre!

Det er nu, du skal være opmærksom: Snehvid fluesvamp er dødeligt giftig og har i Danmark forårsaget enkelte dødsfald som følge af indtagelse i svamperetter. Den indeholder bl.a. amatoxion, der optages i vitale organer, bl.a. leveren. Giftene kan ikke fjernes ved kogning, tørring eller kemisk behandling. Symptomerne er angiveligt opkastning, diarré og voldsomme mavesmerter. Hvis den forgiftede søger hospital og behandles inden 12-24 timer, er der gode muligheder for at redde livet. De vitale organer kan dog have lidt skade.

Snehvid fluesvamp er ret almindelig at finde i Danmark, visse år kan den blive meget talrig.

Svampen vokser i løv- og nåleskove på mager bund. Den findes ofte på fugtig tørvebund, især under birk, gran eller eg, som den danner mykorrhiza med. Den skal derfor ofte findes i nærheden eller under disse arter af træer samt i bøgeskov. Den vokser af den grund heller ikke på åbne græsmarker. Den står ofte alene eller nogle få hatte sammen. Den findes typisk i august til september.

Snehvid fluesvamp er en høj, slank og kridhvid svamp. Svampen ligner i sine tidlige stadier en æggeskal på pind. Hatten er halvkugleformet og 2-10 cm i diameter. Den forbliver halvkugleformet til hvælvet længe, og bliver til sidst, når den er moden, helt affladet. Oversiden af hatten er en smule fedtet og glinsende, i regnvejr kan den være slimet.

Lamellerne er frie, smalle og kridhvide. Stokken er 6-16 cm høj og 0,6-1,7 cm i diameteren. Stokken har en flosset stokring og flossede bælter nedunder, så hele stokken fremstår laset eller skællet. Nederst ender stokken i en hvid knold.

En af snehvid fluesvamps vigtigste karakterer er resterne af fællessvøbet, som viser sig som en 1-2 cm opstående pose der omgiver stokkens basis.

Snehvid fluesvamp kan være svær at bestemme. Svampen kan især forveksles med unge champignoner, et eksempel er den spiselige mark-champignon  (Agaricus campestris). Denne kan dog kendes fra snehvid fluesvamp, da fluesvampen har hvide lameller og hvide sporer og ingen skæl på hatten, mens champignonen til gengæld har chokoladefarvede lameller under hatten.

En anden forvekslingsmulighed er den hvide form af kugleknoldet fluesvamp (Amanita citrina). Kugleknoldet fluesvamp har dog en tydelig ring uden flossede bælter derunder, en rund knold ved stokbasis og ingen pose. Snehvid fluesvamp kan også forveksles med den spiselige høj posesvamp (Volvariella gloiocephala), da den har den samme fodpose. Høj posesvamp har ingen ring og er en ikke-mykorrhizasvamp, som derfor gror på friland uafhængigt af træer.

 

Læs på tirsdag 1. oktober om den værste af dem alle

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer