Mormor boller hver onsdag

Hanne Havgasse: "Mormor boller hver onsdag" eller "Grill hytten" er stavet forkert! Da jeg gik i skole for tusind år siden lærte vi, at på dansk skal sammensatte ord skrives - sammensat. Overlærer fru Møller terpede igen og igen dette mantra. I dag er fru Møller død, og når græstørvene på hendes gravsted på kirkegården ser noget uslået og rodet ud, skyldes det udelukkende, at fru Møller har roteret nedenunder de seneste 20 år.
Hendes mand, overlærer Møller, kan ikke stoppe hende, for han er selv død. Et sammensat substantiv ramte ham på hans nye mobil for otteoghalvfemsindsstyvende gang og gik direkte op i hjernen, hvor en blod prop delte sig; han var forsvars løs, og nu lig ger han - lidt uroligt - ved siden af sin el skede.
Betragt denne indledning som en slags gravskrift over sammensatte danske ords skæbne.

Pyromanopfordring

Hvem gør det?

Hvis du hedder Palle,så ring …

Hvid lader være

Rør kan slet ikke drikkes

Hvis nogen beder om mit råd, vil jeg klart og tydeligt og højt slå fast:

Slå den automatiske ordrettelse fra på din mobil! (Du kan meget bedre selv!)

Slå stavekontrollen fra! (Du er så meget bedre!)

Slå automatiske store bogstaver fra! (Du kan godt selv skrive store bogstaver, og somme tider skal der slet ikke være store bogstaver!) (Men det ved den automatiske store bogstavfunktion slet ikke!)

Bliv medlem af en gruppe på Facebook, hvor man kun beskæftiger sig med sammensatte ord i den forbindelse vel at mærke, at de ikke forekommer sammensat. Se eksemplerne her på siden; de er alle hentet fra denne gruppe.

Bliv medlem af alle de sproggrupper, du kan overkomme, på Facebook. Du bliver aldrig nogensinde dummere af at være medlem. Faktisk kun klogere. Nogle indslag er oven i købet enormt morsomme. Den klassiske er plakaten i Føtex: I dag: Mormor boller.

Andre indlæg, du vil synes om:

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer