Hvad er folkesundhed egentlig for noget? Ordet bruges af politikerne og under corona især af regeringen og statsministeren.

Der har været en tydeligt tendens til, at der er taget overordentlig hånd om at skærme befolkningen mod coronaens følgevirkninger. Alle restriktioner og tiltag har haft det ene formål: At hindre folk i at blive mere syge. Hospitalerne må derfor ikke overfyldes og risikere kaos; virksomheder og forretninger skal gerne fortsætte som normalt, men med visse påbud om mundbind og begrænsning af antal kunder på én gang.

Det kan godt strejfe mig, at der er taget i den grad hensyn til folkesundheden på dette ene område. Ingen vidste naturligvis, hvor coronaen ville føre os hen; ingen kunne ane, om det ville være en katastrofe eller en forbigående pandemi. Det har fra sommeren 2021 set ud til at være det sidste.

En bekendt, der ikke vil have sit navn frem, stødte ind i mig forleden. Vi vekslede et par ord:

– Hold kæft, mand, sagde han, mens han himlede med øjnene. – Mette Frederiksen og regeringen mener åbenbart, at de godt må bryde loven, hvis det sker på vegne af folkesundheden.

– Hvad mener du?

– De beordrede Danmarks mink aflivet og samtlige farme nedlagt. Sådan! På grund af folkesundheden, sagde Mette.

– Ja, men er det ikke et godt argument?

– Det er et hult argument. For regeringen og S ville jo ikke være med til at forhøje cigaretafgifterne med mere end omkring 15 kroner, selv om alle eksperter - og hele Norge for den sags skyld - har fastslået, at kun en stor afgiftsforhøjelse på mindst 50 kroner, tror jeg, det var, kan få de unge fra at begynde at ryge.

– Men hvad har coronaepidemien med rygning at gøre?

– Hanne, du plejer at være skarp. Du ligner en, der har været til julefrokost og ikke er helt klar endnu. Ved du ikke, at mens der "kun" er 2982, der er døde af coronaen, er der tre gange så mange, der er døde af rygelunger i samme periode!

Fakta viser dog, at han er underdimensioneret i sin viden. Faktisk næsten 10 gange så mange:

Fakta

  • Tobaksrygning koster hvert år cirka 14.000 danskere livet, mens passiv røg er skyld i cirka 300 -500 dødsfald
  • Halvdelen af alle rygere dør af en sygdom som enten skyldes eller forværres af deres rygning
  • I gennemsnit mister rygerne cirka 10 år af deres liv

Antal døde i DK fra 2016 til 2020

2016 : 52824

2017: 53261

2018: 55232

2019: 53958

2020: 54645

I 2020 og 2021 er der skønsmæssigt ud fra tal fra Danmarks Statistik 2500 dødsfald af og med coronavirus, mens der i samme tidsrum er omkring 27.200 døde relateret til cigaretrygning