Her er skovens farligste dyr!

Her sidder den så. Går du ofte ture i skoven, kan du næsten ikke undgå at få ikke-inviterede gæster med hjem til middag. Uanset hvor godt du klæder dig på, lange støvler, bukser, regnjakke, så sniger denne lille fyr sig op på dig, kravler rundt indtil den finder din hud, som den så borer sig ned i for at tappe blod fra dig på et sted, hvor huden er tynd. Jeg har engang været ude for, at den har bidt sig fast i - min brystvorte! Endnu et argument mod, at mænd skal have brystvorter.

 

Flåten!

Den skal bare væk. Brug en pincet og vrid flåten forsigtigt fra side til side, indtil den slipper, og du får det hele med. Opdager du den og får den af inden 24 timer fra det tidspunkt, den sandsynligvis er hoppet på dig, sker der intet.

Sker det senere, kan du risikere noget.

Efter at flåten er fjernet, bør man holde øje med bidstedet de kommende uger. Hvis der kommer et rødt udslæt, som breder sig ud fra bidstedet, skal man kontakte sin læge. Dette udslæt kommer typisk 2-4 uger efter flåtbiddet.

Hvis det sker, vil lægen skrive en recept på en antibiotikakur, som vil helbrede tilstanden.

Kun 2 ud af 100 flåtbid medfører besøg hos lægen.

En sjælden gang kan et flåtbid imidlertid være årsag til en sygdom, som kaldes borreliose.

Forklaringen er, at en del af flåtbestanden er smittet med en bakterie, som hedder Borrelia. Borreliose er en sygdom, som i første række fører til et lokalt udslæt, men som i nogle tilfælde også kan føre til, at centralnervesystemet angribes. Hos nogle kan hudforandringerne være smertefulde, og der kan være en del kløe og svie. Samtidig med udslættet kan lymfeknuder i nærheden hæve op. Efter yderligere nogle uger kan enkelte personer få tegn på en mere udbredt infektion.

Sygdomstegnene kan være påvirket almentilstand med hævede, ømme led, muskelsmerter og udslæt i et stort område. Udslættet ligner det oprindelige udslæt omkring bidstedet. Mere alvorlige komplikationer er hjernehindebetændelse (meningitis), halvsidig ansigtslammelse og betændelse i hjertemuskulaturen.

  • Langt de fleste flåtbid er helt ufarlige.

  • Ved mere end 98 % af alle flåtbid, er der ingen smitteoverførsel, og man bliver ikke syg

  • Meget sjældent kan man blive syg på grund af et flåtbid, men det kræver som regel, at flåten sidder fast i mere end 24 timer

  • Hvis man er blevet smittet ved et flåtbid, kan der komme et udslæt på huden rundt om bidstedet.

  • Det kommer som regel fra 2 til 4 uger efter, at man er blevet bidt

  • Hvis der kommer et rødt udslæt, som breder sig ud fra bidstedet, skal man kontakte sin læge.

  • Hvis det sker, vil lægen skrive en recept på en antibiotikakur, som vil helbrede tilstanden

Mere om flåter:

Flåt eller skovflåt er en lille mide med 8 ben, som suger blod fra fugle og pattedyr - herunder mennesker - og den kan i den forbindelse overføre sygdomme. Den bider sig fast på mennesker, hvor huden er tynd, som regel på læggene, i knæhaserne og i lysken.

Hos børn kan man finde flåten i hovedet ved hårrødderne eller bag ørerne. Hos hunde har skovflåten en tendens til at bide sig fast i nakken.

Der er ikke nogen tydelig adskillelse mellem hoved, bryst og bagkrop på flåten. Normalt er den ca. 2 mm stor, men når den har suget sig helt fuld af blod, kan den blive helt op til 1,5 cm lang, og bagkroppen får da en gråblå farve.

Flåter er almindelig de fleste steder i Danmark, men med en overvægt i de østlige egne.

Men lad nu være med at tro, at den ikke findes i Thy. Mine erfaringer er, at hver eneste skovtur i denne tid indebærer risiko for at få flåt-selskab med hjem. Næsten uanset hvor godt, du klæder dig. Hver gang du strejfer en gren, kan der sidde op til flere flåter parat til at hoppe over på dig. De kravler så rundt uden på tøjet, indtil de finder hud. Er huden for tyk, kravler de bare videre. Så kører du hjem og slapper af med et godt glas rødvin. Først senere vil du muligvis, hvis du er heldig, bemærke noget kløen, ganske lidt, et bestemt sted på benene måske. SÅ skal du op på dupperne!

Det besværlige er at finde den lille sorte satan. Står man i badet og lægger mærke til en lille sort prik i lysken for eksempel, kan det være en flåt. Der er huden tynd, og flåten sidder på spisekammeret. Det bedste er at få ægtefællen til at gennemgå den side af kroppen, du ikke selv kan se. Finder I en lille, sort plet, må I, hvis I er ældre end 60, bruge en lup, og så vil I tydeligt kunne se et eller flere af de 8 sorte ben, hvis det er en flåt! WOOOOUUW!

 

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer