Her stråler solen også i regnvejr (1. af 2)

Café Solstrålen i hjertet af Thisted er ikke en rigtig café i ordets almindelige betydning. Det er et samlingssted for mennesker, som mere eller mindre uforskyldt er havnet i misbrugets fælder, og som kæmper med næb og klør for at befri sig. Deres største ønske er bare at leve som ganske, almindelige mennesker, der har et familieliv og går på arbejde. Ofte er omverdenens forståelse for alkohol- eller stoframte mennesker meget lille. De fleste af os synes nok, at de bare skal tage sig sammen. Tit får de det simple spørgsmål: Ja, men kan du ikke bare holde op?

Det falder tilbage på spørgeren, for det viser en stor uvidenhed. Solstrålen gør det modsatte. Solstrålen oplyser og informerer både indadtil og udadtil; Solstrålen skaber  et tæt, afslappet, koncentreret fællesskab, hvor nøgleordene er åbenhed og accept.

THYposten.dk besøger Solstrålen for at snakke med brugerne. Ikke alle er vilde med at lade sig fotografere! Men alle udtaler sig gerne om deres baggrund og aktuelle forhold. En sådan åbenhed møder man ikke ret mange andre steder.

På et tidspunkt under besøget var der nærmest skybrud i gården til "Solstrålen"

Foreningen "Solstrålen" holder til på Skolegade 6

Der er plads til børnene i Solstrålen. Der er ikke altid passe-muligheder

TV-stuen. Der er også plads til dem, der ikke kan lide at se fodbold: Den blå stol

– Jeg er frivillig her og har været det fra dag et, siger Bodil.
– Jeg var i behandling på Nørbygård i Hanstholm, og der var så én deroppe, der var med i Solstrålen, og han kaprede mig med det samme. Til februar bliver det så seks år. Her er der et godt fællesskab. Vi foretager os mange ting.
– Vi har lige været ude på Thisted Camping og spillet mini-golf; det er blevet en tradition! Vi var heldige, at det ikke regnede lige der!
– Kan man sige noget om, hvor tit man som afvænnet alkoholiker falder i?
– Nej, det kan man ikke. Coronaen har betydet problemer for nogle, det er klart. Isolation skaber ensomhed, der igen skaber grobund for uheldige tiltag. Brugerne lider ofte af angst, og angst kan dulmes af alkohol. Hvis det sker, er man bagefter, når man er ædru igen, lige så velkommen her som før.
– Jeg har jo brugt Solstrålen som mit AA (Anonyme Alkoholikere, red.), som jeg slet ikke har relationer til, så derfor er Solstrålen mit sted. Det har reddet mig fra at falde i igen, og det har jeg brugt det som. Jeg lægger alle mine kræfter her!

Bodil

Christina

45-årige Christina har slogedes med alkohol og - ludomani! Det sidste går mest ud over økonomien.

– Jeg får hjælp fra forskningscentret i Århus, hvor jeg snakker jævnligt med en person. Jeg har herudover både ADD og personlighedsforstyrrelser og døjer meget med angst.

– Jeg befinder mig godt her i Solstrålen, hvor jeg intet mærker til min socialangst. Distriktspsykiatrien har hjulpet mig meget.

– Hun er i den bedste alder, udbryder en anden med stort smil!

– Nå, det mener du? Smiler hun tilbage.

– Jeg har en søn på 23, og vi har det godt sammen.

– Hvordan havde du det i skolen?

– Ikke særlig godt. Jeg pjækkede nok mere, end jeg gik i skole. Når jeg i dag ser tilbage på den tid, tror jeg, at jeg nok havde flere problemer end først antaget. Hertil at min fornemmelse er, at jeg blev meget forsømt som barn.
– Jeg er ved at få styr på mange områder, så jeg tror på, at det kommer til at gå mig bedre og bedre. Mine planer går på at være mere social, selv om jeg har ganske få venner og veninder. Faktisk ingen, hvis jeg skal være helt ærlig. Men jeg keder mig ikke. Spiller computerspil! Maler! Det er en dejlig hobby!

Villy kommer forbi og påstår, at han også vil lade sit hår farve rødt. Vi prøver dog at tale ham fra det og leverer det afgørende argument:
– Villy, du har slet ikke tøjet til det!

Læs videre i morgen. Hver tirsdag arrangeres der fælles aftensmad for dem, der har lyst.

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer