Min svigermor på 88 (4)

I 1948 boede Edith Piaf på det fornemme Hotel Eggers i Göteborg, hvor min svigermor på det tidspunkt var ansat som stuepige og fyldt 19.

“Spurven” havde flere herrer med sig og boede standsmæssigt i en suite. Langs to af væggene stod hendes 88 par plateausko med meget høje hæle, fordi hun var så lille. Når hun skulle have drinks og andet bragt op, var det svigermors opgave at hente og bringe, da hun havde ansvaret for den pågældende etage.

Hoteldirektøren havde pålagt personalet, at modtog man drikkepenge, skulle de afleveres i receptionen, hvorfra de en gang om måneden blev fordelt på alle stuepiger. Når man fik drikkepengene af gæsten, skulle man neje som tak. Svigermor er ud af en stolt familie, der ganske vist var socialdemokrater, men det der med at neje, det gjorde man altså kun for kongen, og så kunne man lige så godt vente med at lære det, til han en dag kom på besøg. Men svigermor havde også lært, at man skik følge eller Sverige fly, så hun var den pæne, artige, velopdragne stuepige. Hun serverede drinks for de fine gæster, fik af Piaf drikkepenge og prøvede den uvante nejen. Edith Piaf slog en skraldelatter op, da hun så det og kiggede på de andre franske fine herrer, der sad i sofaen, og alle lo de, og det gjorde svigermor fornærmet.

Nu kender jeg hende bedre end Piaf gjorde, og jeg vil sige, at det er ikke det klogeste, man kan gøre mod svigermor. Sådan en fransk dulle, stor stjerne med megahøjrøvet optræden i Göteborgs tivoli, Liseberg, og verdensberømmelse i det hele taget, skulle ikke komme her og grine!

Næste gang svigermor skulle servere, stod hun parat. Sangerinden strakte hånden frem med drikkepengene, mændene sad henne i sofaen, nu skal I bare se en sjov nejen. Hvad gjorde svigermor? Hun stod med rank ryg og nejede ikke. Stirrede bare ned i lille Edith Piafs øjne og sagde på dansk: “Jeg er hverken berømt eller har 88 par sko. Men jeg er fra Nr. Sundby og nejer kun for kongen. Jeg er ligeglad med dine drikkepenge. Fat det!”

Så drejede hun om på hælene og gik ud.

Hun er altså sej, min svigermor!

Andre indlæg, du vil synes om (Tryk på headeren foroven for at få forsiden)

2 Kommentarer

  • den slags damer findes ikke mere, hils svigermor…

  • Hilsen til min seje faster.