Hjertet på det rigtige sted: Kvadderkjær (2 af 2)

Anders, leder af det i Klitmøller beliggende socialpædagogiske opholdssted Kvadderkjær, et døgntilbud, fortæller videre:

– Vi tillader os at være kritiske over, hvilke unge der kan få lov at komme her. Somme tider beder jeg om inden optagelsen at være sammen med den unge i nogle timer; så går vi på café, kører gocart eller tager en tur i skoven. På den måde får jeg et indtryk af vedkommende og kan bedre vurdere ham.

– Vi har hørt og set på TV stærk kritik af visse bosteder?

– Noget, vi arbejder meget med, er at være kritisk i visitationen af de unge, som kommunerne gerne vil have anbragt på Kvadderkjær. "Der er en grænse for, hvem vi kan rumme her, så vi siger ofte nej, hvis vi vurderer, at en ung falder uden for vores målgruppe". Vi har altid fyldt op, så derfor kan vi tillade os at være kritiske.

– Må de unge tage herfra og ind i byen, for eksempel til Klitmøller, som de vil?

– Ja!

– Men der kan alligevel ske noget trælst?

– Jeg har selvfølgelig været ned og kigge på overvågningsvideoer og kan lettet konstatere, at i langt de fleste tilfælde har det ikke været vores drenge. Vi bliver ofte kontaktet af folk fra Klitmøller, hvis der sker noget uhensigtsmæssigt i byen. Efterfølgende bruger vi mange resssourcer på at finde ud af, om nogle af vores drenge eventuelt skulle være indblandet. Heldigvis er det som oftest ikke vores drenge!

– Som åben institution har de unge en selvbestemmelsesret, og de må færdes, som de vil; vi må ikke tilbageholde dem eller spærre dem inde. Vi kan appellere til dem, at det måske ikke er så smart at gå ind i byen lige nu, men som udgangspunkt kan vi ikke hindre dem. Vi prøver at lave aftaler med dem, a la hvor skal du hen, og hvad vil du lave der, og hvornår kommer du tilbage. Jeg vil dog tilføje, at laver man dumme ting som at klatre op på købmandens tag eller det, der er værre, så har vi i flere tilfælde valgt at sige farvel til den unge, da vi skal tage hensyn til byen.

– Heldigvis er folk meget forstående, og de fleste ved godt, at det ofte er en enkelt ung, der ødelægger det for de andre.

– Vores formål er at støtte, vejlede og guide de unge, motivere dem; vi bruger meget havet og drager og udnytter Klitmøllers mange tilbud. Vi kalder os tit for Danmarks største plejefamilie, fordi på dette sted er anerkendelse og accept af de unge i fokus!

 

Anders i det flotte kontor, hvor der også er møder med forældre

En af opholdsstuerne

– Vi gør sindssygt meget ud af at inddrage forældrene, fordi det er så vigtigt, at samarbejdet mellem dem og os fungerer. Hvis de modarbejder os, eller hvis de hele tiden er stærkt kritiske, kan vi ikke fortsætte og må afbryde det samarbejde. Vi inviterer forældrene og afholder særlige dage med masser af indhold sammen med de unge, og forældrene sover nede på campingpladsen. Hvis en dreng er her på tvang, er der overvåget samvær hveranden uge eller noget i den retning. Så må de ringe hver tirsdag mellem klokken det og det, for ellers ødelægges vores arbejde.

– De unge går almindeligt i skole, Hanstholm, Thisted eller Bedsted, hvortil de bliver kørt. Så vi samarbejder også tværfagligt med skolerne. Vi har en dreng, der skal starte i praktik i en butik i Thisted, og vi er meget glade for den mulighed. Vi er taknemmelige over for de forretninger, der samarbejder med os. Uden det samarbejde kunne det være sværere for de unge at komme ud på arbejdsmarkedet. Hanstholm skole har en jobklasse, hvor det faglige kombineres med det teoretiske. Her i Klitmøller har der været flere praktikanter nede i West-Wind.

– Vi er deres forældre! De ansatte her skal være sådan indstillet, at de kigger på de unge som ligeværdige mennesker. De skal have hjertet på det rigtige sted! Det er det vigtigste!

Vi går ud og ser på lokaliteterne. Undervejs bokser en af de unge på skrømt ud mod Anders, der griner venligt og straks oversætter "slaget" med:

– Det er hans måde at vise kærlighed på.

TV til det nødvendige, for eksempel fodbold

Glimt fra en opholdsstue

Kvadderkjærs hjemmeside, klik her.

Læs del 1 her.

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer