Hvad med veganere og julemiddagen?

Veganisme betegner såvel den praksis udelukkende at indtage vegetabilske (altså fra planter) fødevarer som en grundlæggende filosofi samt måde at leve på, hvor der tages afstand fra udnyttelse af dyr til føde, tøj og andre formål.
En person som praktiserer veganisme, betegnes som veganer, mens betegnelsen kostveganer anvendes, når personen spiser en vegansk kost, men ikke nødvendigvis afstår fra at bruge læder og silke og andre produkter fra dyr. Der er andre betegnelser. Læs mere her.

KlitPosten.dk har allerede bragt én artikel, faktisk flere, om veganisme personificeret i mølboerne Sofie Siv Mathine og Martin Falslev Andersen, der helt har skiftet fra kød til planter. Læs artiklen her.

Det er ikke kun nysgerrighed, der er baggrund for spørgsmålet i overskriften, men måske også en lidt blandet glæde over juleanden, risalamanden og alle godterne, der giver en noget anstrengt mave juleaften. Man kan jo bare holde måde, er der sikkert en eller anden, der vil indskyde, men at holde måde gik af mode dengang i halvfemserne, da vi var blevet europamestre i fodbold.

– Det er såmænd ikke så indviklet, siger Martin, – juleaften får vi det, som alle andre spiser, bortset fra anden.

Man kan selvfølgelig peppe op med noget ekstraordinært, det siger sig selv.

Det ekstraordinære kunne være noget, der er hentet fra bladet Samvirke:

12 opskrifter til en vegansk julemiddag

Smæskesteg, fyldte tomatjulemænd og veganske karrysild. Eller æbleskiver, rosetærter og brunkager. Nogle af Danmarks veganske bloggere deler deres bedste juleopskrifter med Samvirkes læsere og viser, hvordan du kan lave en julemiddag helt uden kød, fløde og smør.
Vin til maden er ikke noget problem!
– Helt ærligt, Martin! Kan du ikke godt savne de timer, hvor anden ligger i ovnen og spreder sin duft langtsomt, men sikkert ud i køkkenet som akkompagnement til det glas rødvin, der starter festlighederne juleaften og den lidt senere færdige og meget sprøde andesteg med saftige lår og kød og skind, der er enhver kartoffelchip værdig? En trivelig and, der har gået og vraltet rundt i andemad og søle og haft det godt, indtil den dag, hvor livet sluttede brat, fordi den skulle på julebordet?
– Nej.

Sofie Andersen

Sofie Andersen

Martin Andersen

Martin Andersen

Andre indlæg, du vil synes om

Lukket for kommentarer