Hvem var hende der doktor Louise Gade?

– Ja, men jeg har da aldrig før hørt om en berømt læge i Thisted med navnet Louise Gade??
Vi står ved Thisted Bryghus, og min sønderjyske gæst får øje på gadeskiltet på den anden side af gaden.

Nu skal sådan en sønderjyde jo ikke komme her og spille klog, så vi vader over gaden og stirrer på skiltet.

– Der står jo tydeligt: Doktor Louise Gade!
– Dr. betyder ikke læge, men dronning, bemærker din udsendte gadearbejder. – Der står Dronning Louise Gade, tilføjer jeg bedrevidende.
– Dr. betyder vel Doktor, mener han insisterende. – Burde det så ikke være i et ord, når det er dronningens? Eller alternativt med genitiv som i Louises Gade?
Vi går ned ad gaden og finder et ældre gadeskilt, hvor det faktisk er sammenskrevet. Efter nøjere granskning må jeg give ham ret. Faglitteraturen har svaret:

"Dr. Louisegade, der førte fra Stationspladsen til Skolegade, videreførtes (1902) til Bryggerivej." Efter "Gader og Veje i Thisted" ved P. L. HALD.

Men … hov! Jeg opdager, hvem der bestemmer stavningen af gadenavne. Det er hverken Dansk Sprognævn eller Stednavneudvalget. Sidstnævnte gør nemlig opmærksom på følgende:

"… Uden for Stednavneudvalgets kompetence ligger de godt 100.000 danske vej- og gadenavne. Deres skrivemåde varetages i henhold til lov om offentlige veje helt af de pågældende kommuner …"  Side 4

Så det er altså Thisted Kommune, der suverænt bestemmer, hvordan Dr. Louisegade skal skrives. At de så har ændret tidligere tiders måde at skrive det på, er ærgerligt og - en smule historieløst.

Man studser lidt. Det hedder jo heller ikke Store Gade i to ord. Eller Rosenkrantz Gade. I Års har de Dr. Louises Vej.

Det gamle skilt har en anden stavemåde. Ligesom Frederiksgade. Må vi bede Teknisk Forvaltning om en forklaring?

Den får vi faktisk. Susanne Spetzler, Thisted Kommune, svarer:
Vejnavnet er oprettet for mange år siden, og da var man ikke så nøje med stave- og skrivemåden.
Vejnavnet er i dag registreret i Danmarks Adresseregister som Dr. Louise Gade.
Hvis man skulle oprette vejnavnet i dag, skulle der sættes s på, men da vejnavnet er oprettet for mange år siden, ændrer vi det ikke.
Det er først i nyere tid, at der er kommet fokus på, at et vejnavn skal opfylde dansk retskrivning.
Det hvide skilt på den røde murstensvæg ser ud til at være af ældre dato, og jeg vil sørge for, at de skilte bliver udskiftet, så vejnavnet skrives på den måde, det er registreret på.

Bortset fra det. Hvem var hun, dronning Louise?

Louise af Hessen-Kassel (7. september 1817 – 29. september 1898) var en tysk-dansk prinsesse af Hessen-Kassel, der var dronning af Danmark fra 1863 til 1898. Hun var datter af landgreve Vilhelm af Hessen-Kassel og prinsesse Charlotte af Danmark og blev i 1842 gift med sin slægtning prins Christian af Glücksburg, den senere kong Christian 9. af Danmark.

Fik du læst:

Fik du læst:

Sommer i et hjørne af hegnet – et sted i Thisted med byens mest berømte forfatter

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer