Hvor er der siv og vand og fugle i Thy?

Det er der da mange steder i Thy, især i Nationalparken, men måske - når alt kommer til alt - mest tydeligt i Vejlerne. Kør for eksempel til Bjerget og drej til højre i byen ad den sidste vej, den hedder Kærupvej.

Hernede finder du et område, der er et af Nordeuropas vigtigste områder for ynglende vandfugle. Her har Aage V. Jensens Naturfond 1993 i reservatet Vejlerne finansieret udsigtstårne og fugleskjul på 5.600 hektar mellem Thisted og Fjerritslev.

Mere end 300 fuglearter er registreret i Vejlerne, og jeg kender kun gråspurven og droslen.

Der er otte udsigtstårne og fugleskjul; derfor hedder de forskellige steder noget med skjul. Kærup Holmeskjulet kan i sommerhalvåret fremvise rørdrum mellem marts og juni samt et stort antal rørhøge. Ellers er stedet særligt kendt for sin koloni af sortterner.  I sensommeren ses sølvhejre, og i vinterhalvåret er der forskellige andefugle i den lavvandede Kogleakssø.

Prøv at skrive Kogleakssø på din mobil, og den engelske ordelingsautomat vil straks skrive Kogle aks sø. Nogle gange vil den skrive Kommer straks, søde.

Du kan forinden besøge Østerildtårnet, der ligger ved foden af Tømmerby Å. Du skal cykle eller gå derud, men det giver den motion, du har brug for, hvis du vil leve to år længere. Der er 1,5 kilometer fra p-pladsen til tårnet. NB! Det skal altså være hver dag, du går!

Om sommeren kan du se skestorken; bramgæs optræder forår og efterår; havørnen sejler omkring stor højde hele året. Tidlig morgen og sen aften kan du oven i købet opleve odderen; mange thyboer hedder noget med odder.

Disse bygninger kaldes for tårne og fugleskjul, selv om betegnelsen tårne er en smule misvisende. Tårne rager i højden, det gør disse ikke.
Men i skjul er de

Klik for >

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer