En kort novelle om rundkørsel i ordets bogstaveligste forstand

Dillen startede i Thisted og bredte sig mod nord til Aabybro og Aalborg, men ingen vidste rigtigt, hvordan.

Det var rent faktisk Brian, Bjarne, Gummi-Tarzan og Niller, der havde fundet på spøgen. Det var selvfølgelig Brian, der i et anfald af lettere opstemthed efter fire Thyportere havde væddet med de andre om, hvor mange gange han turde køre rundt i en rundkørsel. Det havde vakt glæde og begejstring, for antallet af ældre damer, man kunne slå ned og røve tasker fra, var forsvindende lille i Thisted. Desuden var der irriterende mange yngre betjente på gaden i byen, og Brian og Co. gad ikke altid løbe fra dem.

Generalprøven var så denne dejlige sensommeraften, hvor de valgte rundkørslen på Kystvejen- Havnevej.

Runde efter runde tog de, mens Bjarne, der havde gået i skole i ti år og derfor måtte formodes at være den intellektuelle del af sjakket, talte omgangene.

Efter et kvarters rundkørsel drejede de unge mennesker hujende, dyttende og brølende for nedrullede vinduer endelig ud og forsvandt.

Det var først, da Waldemar, Hugo og Åge fra Brovst deltog i løjerne, at det begyndte at blive rigtig sjovt. De aftalte, at begge biler skulle køre rundt samtidig. Det var noget, der ville noget!

De kunne ikke ane, at Thistedborgerne Frede sammen med Hera på samme tid bevægede sig i adstadigt tempo i Thisted og nu skulle ud på Ringvejen. Først skulle de passere rundkørslen, og her lagde de mærke til de to biler med unge mennesker i, der bare blev ved og ved med at køre rundt.

Hera, der var letantændelig og altid talte, som om hun levede i 1800-tallet, var en handlekraftig dame. Hun beordrede Frede til at køre, for hun ville hjem og have sin kaffe, og det skulle være nu!

Frede var ikke meget for det. Med sine 85 år havde han oplevet en del i sit liv, og han ønskede ikke at lægge sig ud med unge mennesker, der muligvis kunne være aggressive. Han kunne fra sin soldatertid huske noget med fulderikkeslagsmål bag forsamlingshuset.

Men det havde Hera ingen overvejelser over. Hun stod ud af Fredes gamle Mazda og stillede sig op inde i rundkørslen og strakte den ene hånd i vejret.

Den første brianbil undveg hende med nød og næppe, men den anden måtte bremse hårdt op, og Waldemar stak hovedet ud af vinduet og brølede til Hera:

-Kan sådan en gammel moster se at hoste væk? Det er sgu alt for farligt for dig!

Moster Hera gik hen til ham og gav ham en gang peberspray lige i ansigtet. For en sikkerheds skyld sprøjtede hun kabinen rundt, og især Åge, der sad ved siden af med åben mund og store øjne fik en ordentlig slat.

Brian var standset efter en rundkørsel mere og bevægede sig ud af bilen og nærmede sig Hera og de tre skrigende unge mænd.

-Hvad fanden har du gang i, mente han at ville ha´ svar på.

Hun vendte sig rundt mod den nye trussel og sprøjtede på ham.

Nu var der fire unge mænd, der skreg og råbte efter mor.

Det tilkaldte politi fik talt Hera til ro, tog hendes peberspray og fik de sårede unge mænd indlagt på sygehuset.

Herefter gik sporten i sig selv og blev ikke senere genoptaget. I hvert fald ikke i Thisted.