Klitmøller Friskole har ingen kaniner i hatten, der er ikke plads

Klitmøller Friskole er i gang med at sprænge rammerne. Interessen for friskolen og børnehuset inklusive vuggestueafdelingen er så stor, at friskolen har nedsat to udvalg, der skal se på, hvad der kan gøres. Imens tester skoleleder Birgit Sigaard Jensen sig for corona på grund af noget hoste. Skal vi være nervøse?

Børn er umiddelbare og dermed uforudsigelige. Da din udsendte pædagogjournalist går ind på skolen, møder jeg en lille pige, der ser på mig og min coronamaske og helt naturligt derfor spørger:

– Hvem er du?

Det er et kæmpeeksistentielt spørgsmål, der har optaget mennesker gennem mange hundrede år; filosoffer, videnskabsfolk, lærere, landmanden på marken, ekspedienten i en pause i forretningen; alle har grublet over netop det spørgsmål. Mens jeg febrilsk overvejer et passende svar, håber jeg, at den lille pige bare vil tøffe vider. Men nej. Hun står vedholdende stille og afventer svar.

– Øh. Hvem er jeg? Ja, hvem er jeg … Jeg er en gammel mand!

– Ja, men jeg ved ikke engang, hvad du hedder??

Nå, pyh, det var noget nemmere. Da jeg har besvaret det, fyrer hun straks næste spørgsmål af:

– Hvad skal du her?

– Jeg skal tage nogle billeder og snakke lidt med jer … Og hvem er du så, for du glemte at give mig dit navn?

– Jeg hedder Aya. Går i 2. klasse.

 

Aya trækker alligevel en kanin op af hatten,

mens Kaj forbereder sig til time

i et ellers tomt lærerværelse

– Jeg er testet og er bare forkølet, forklarer Birgit. – Havde jeg været positiv, ville skolen skulle lukke, da jeg jo har kontakt til alle børnene.

– Høstugen kører, som den plejer. Bortset fra at der kun bliver noget forældrekaffe. Intet besøg af bedsteforældre og alt det andet med salg af produkterne, som vi plejer. Måske laver vi en online-ordning!

– Vi skal kigge på børnehuset. Der er nedsat to grupper, der skal kigge lidt på det pladsbehov, vi har. På skolen har vi nu 62 børn, men der er run på børnehuset. Om det bliver en tilbygning eller en satellit, vides ikke endnu. Der er meget positivt at tage stilling til.

Flotte, nye elevtoiletter

Tre styks!

På 1. sal er der flere undervisningsaktiviteter. Hos Makrellerne glor eleverne en del på ham journalisten, der møder op med mundbind. Måske er det ikke helt udbredt i Klitmøller?

En enkelt elev har givet anledning til et besøg hos Birgit, som tager en snak med ham. Overalt på skolen hersker en god og afslappet stemning. Eleverne arbejder med mange forskellige områder og tilsyneladende med stor interesse og engagement.

Adskillige tilfældige besøg på skolen viser en sjælden grad af overensstemmelse mellem teori og praksis. Læs her om teorien:

Vi  gør sådan

  • Vi skaber et miljø, hvor det at være nysgerrig er entydigt værdifuldt. Blandt børn og voksne trives en kultur, hvor det er prisværdigt at være dygtig (bogligt, musisk, kreativt, sportsligt, praktisk) og hvor venlighed, hjælpsomhed, optimisme, gå-på mod, indsats for fællesskabet, livsglæde og empati er kendetegnende for vores omgang med hinanden.
  • Vi skaber et udviklende miljø med nærværende og engagerede voksne, der er med til at danne grundlag for tryghed, glæde og udvikling. Et miljø som tilgodeser det hele menneske både følelsesmæssigt, socialt, fagligt, motorisk, kreativt, sprogligt og musisk.
  • Vi har en tilgang til det pædagogiske arbejde, som fremmer at børnene oplever ejerskab over processen, og hvor de voksnes planlægning og styring virker fremmende på børnenes eget initiativ og egne erfaringer.
  • Vi forlanger, at børn og voksne omgår hinanden med respekt og ligeværdighed. Vi tolererer ikke mobning og støtter, at børnene udvikler empati og omsorg for hinanden og andre mennesker.

Enkeltmandsundervisning praktiseres sammen med …

… klasseundervisning. Her er det Makrellerne, der har matematik

Legepladsen var imens tom

Hvad er en syler? Kan nogen hjælpe med en sproglig og indholdsmæssig afklaring?

Fik du læst:

Fik du læst:

Klitmøller Friskoles Teateruge i 2019. Dengang der ikke var corona til.

Andre indlæg, du vil synes om:

2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Stella

“Syler” er glasål – altså små babyål. Og det hedder kun syler, når der er flere af dem. Hvis der er tale om et enkelt eksemplar, så hedder det en syle