KlitPosten.dk møder Mao

Somme tider lader fantasien os glide gennem og over virkeligheden. Hvad ville der ske, hvis vi - altså hallo? - mødte en forlængst afdød person, som har betydet noget mere for verdenshistorien eller Danmarkshistorien end både du og jeg?
KlitPosten.dk møder i hvert fald kommunisten Mao nede på landingspladsen i Klitmøller en skøn efterårsaften. Mao kan føre en samtale på højt intellektuelt niveau, har vi hørt. Det kan vi nok ikke, så derfor stiller vi en række enfoldige spørgsmål.

–Hva så, Mao … Hvordan har du det med historien?
– ?

– 2. verdenskrig kostede 55 millioner mennesker livet. Et slag på tasken viser os, at du har kostet mange flere mennesker livet, måske helt op til 70 millioner!!
– ?

– Du kan jo bare gå hen og google det. Her er et par uddrag:

Det fremgår af »Mao's Great Famine« (»Maos store hungersnød«) skrevet af den estimerede historiker Frank Dikötter, der er professor i Hongkong …
… At Maos forsøg på med et snuptag at modernisere Kina - »Det store spring fremad« - var en katastrofe, som i menneskelige omkostninger rangerer side om side med Anden Verdenskrig. »Mindst 45 mio. mennesker blev arbejdet, sultet eller tævet ihjel i Kina i løbet af fire år,« refererer avisen Independent fra Dikötters indlæg.
… Jung Chang og Jon Halliday anslog i 2004 i deres banebrydende biografi om Mao, at den kinesiske leder i alt var skyld i 70 mio. menneskers død, men tallet må nu med Dikötters bog justeres opad, og det bliver kun værre …
… Ikke mange er imidlertid i tvivl om, hvor »Det store spring fremad« skal placeres på den verdenshistoriske hylde: »Sammen med Gulag og jødeudryddelsen ... det er de tre værste enkeltbegivenheder i det tyvende århundrede,«.

– Nå, hvad siger du til det, formand, du bliver jo stadig hyldet officielt i Kina, som vel stadig påberåber sig at være kommunistisk. Selv om den ideologi vistnok trods alt er skudt i sænk, bemærk lige udtrykket, kære forhenværende formand.
– !

Det fremgår af »Mao's Great Famine« (»Maos store hungersnød«) skrevet af den estimerede historiker Frank Dikötter, der vistnok stadig er professor i Hongkong …

Her er et lille uddrag af hans seneste litterære virke.

  • 2010: Mao's Great Famine: The History of China's Most Devastating Catastrophe, 1958–1962
  • 2013: The Tragedy of Liberation: A History of the Chinese Revolution, 1945–1957
  • 2016: The Cultural Revolution: A People's History, 1962–1976
  • 2019: How to Be a Dictator: The Cult of Personality in the Twentieth Century

 

Mao Zedong (Wade-Giles: Mao Tse-tung, født 26. december 1893 i Shaoshan i Hunan i Kina, død 9. september 1976 i Beijing) var formand for Det kinesiske kommunistparti fra 1935 til sin død i 1976.

At Maos forsøg på med et snuptag at modernisere Kina - »Det store spring fremad« - var en katastrofe, som i menneskelige omkostninger rangerer side om side med Anden Verdenskrig. »Mindst 45 mio. mennesker blev arbejdet, sultet eller tævet ihjel i Kina i løbet af fire år,« refererer avisen Independent fra Dikötters indlæg. Vedholdende forskning tyder på, at det var op mod 70 millioner, der direkte eller indirekte døde som følge af formandens besynderlige politiske afgørelser.

Til sammenligning døde 55 mio. mennesker under Anden Verdenskrig.

I Danmark var en del af den dagsordenssættende venstrefløj også præget af Mao, og selv mange år senere - selv efter sandheden om »Det store spring fremad« blev kendt - faldt det dem svært at tage éntydigt afstand fra Mao, f.eks. opinionsmagere som Ebbe Kløvedal Reich, Knud Vilby, Jan Bredsdorff, Ejvind Larsen, Benito Scocozza og Christian Braad Thomsen.

 

 

Andre indlæg, du vil synes om:

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer