Lech Wałęsa, hvordan turde du gå imod kommunisterne?

Brevkasse med svar fra historiske personligheder.  Du kan nogenlunde trygt henvende dig med dit eller dine spørgsmål, gerne anonymt. Vi finder en relevant ekspert. Har han eller hun en løsning, vil du kunne læse den her.

Send dine spørgsmål til brevkassen@klitposten.dk, gerne anonymt, og få løst knuderne op!

I december 1970 var Lech Wałęsa [wauwensa] en af de ledende skikkelser i konflikten mellem regeringen og værftsarbejderne i Gdansk. I 1978 begyndte han, sammen med andre aktivister, at organisere arbejderne i frie, ikke-kommunistiske, fagforeninger. I august 1980 var han leder af strejken blandt værftsarbejderne på værftet i Gdansk. I december 1981 indførtes militær undtagelsestilstand og Lech Wałęsa blev arresteret. Han blev først løsladt i november 1982. Han grundlagde Solidarność (Solidaritet), den første uafhængige fagforening i sovjetblokken, fik Nobels fredspris i 1983 og var Polens præsident fra 1990 til 1995.

problemstilling

Hvor får man modet til at stå imod autoriteter, især i de lande, der har diktatur, og hvor det kan koste både liv og lemmer at være kritisk?

K. Jensen, tidl. næstformand for et politisk parti

svaret

Kære K. Jensen!

Man skal føle at have en retfærdig sag. Man skal have på fornemmelsen, at man ikke står alene. Man skal turde sætte sig selv ind. Modet følger af angsten, ikke af styrke og personlighed. Frygten for fjenden, angsten for ens familie og hvad der kan ske med den, indsigten i ens egen lille person, der ikke betyder noget som helst, kun i sagen, gør, at man tør.

Så du skal turde, kære Kristian.

Fik du læst:

Fik du læst:

Mao Zedong møder KlitPosten.dk

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer