Lene Kjelgaard om at politik er en kampsport

Lene Kjelgaard var Thisted Kommunes borgmester for Venstre gennem 8 år. I dag er hun konservativ. Hvad så med det liberale sindelag, og har det noget med kampsport at gøre?

Lene kommer fra Hammer Bakker nord i Nørre Sundby, flyttede tidligt med sine forældre længere mod nord i Vendsyssel for så til sidst at havne i Thy i 1984.
Hun fik ansættelse hos Brandt & Pedersen som revisor (blev i 2009 til BRANDT Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, i dag RSM Danmark), og kæresten var godt tilfreds, idet jagten var meget bedre her end ovre østpå!

Lene har lige bevæget sig ud i den grønne omstilling …

… her på EUC Nordvest, hvor der er tre el-ladestandere

Hvorfor er du blevet politiker?

– Jeg var med mine forældre til venstre-møder, og det er nok ikke så usædvanligt for børn, der vokser op på en gård. Bagefter diskuterede vi over køkkenbordet stort og småt. Jeg har været meget engageret i foreningsarbejde, håndboldtræning, været håndbolddommer; står ting i vejen, har jeg arbejdet på at få dem ryddet. Da børnene kom i skole, blev jeg valgt ind i klasseforældrerådet, en slags medfødt interesse i at "blande mig", hvis du kan sige sådan …

– Du var vel aldrig i tvivl om, at det var Venstre, du var medlem af, vel?

– Nej. Jeg er en af dem, der typisk er født ind i partiet. Blev der længe, indtil jeg i min anden borgmesterperiode mærkede, at jeg ikke længere var ønsket i partiet. Efteråret 2016 og foråret 2017 var den periode, hvor Venstre valgte en anden spidskandidat til kommunalvalget. Det skabte for mig en del usikkerhed i min rolle som borgmester i kommunen med en usikker baggrund i partiet.

– Så det blev for mig anledningen til partiskiftet til de konservative. Som borgmester har man brug for et bagland; vi konstituerede os med DF og C, og der var ingen tvivl om, at jeg fik en god opbakning hos de konservative.

Lene underviser i virksomhedsøkonomi, men læg mærke til, hvad der står med rødt på væggen her

– Samtidig lagde vi mange kræfter i Hanstholm Havn, og selv om det altid er svært at holde sammen i et valgår, var det her noget, vi skulle holde sammen om.

– Det har været en svær periode, ikke?
– Det var vældig svært! Man kan godt køre et forløb som borgmester og hele tiden arbejde på at få alle med, og jeg synes, jeg havde et godt samarbejde med alle øvrige partier, så det var noget mærkeligt noget, at i mit eget parti var usikkerheden.
– Politik er en kampsport! Borgmesterposten er ringen!
– Jeg er ydmyg over den velkomst, jeg fik hos de konservative! Ja, vi er da flere!
– Jeg møder af og til en vælger, der giver mig anerkendelse. De stopper mig på gaden, stiger af cyklen og synes, at det, jeg gjorde, var det rigtige. Torben Overgaard bad mig om at stille op som folketingskandidat til det næste valg, idet han vil koncentrere sig om sit nye job, og det sagde jeg ja til. Så nu er jeg konservativ folketingskandidat! Jeg har jo været med i både regional og kommunal politik, så det kan da kun blive spændende at prøve også det.

– Betyder partier ikke så meget i kommunal politik?
– Nej, det kan du have ret i. Da jeg blev borgmester, var SF for eksempel et parti, der hjalp meget. Jeg kan godt lide den brede konstituering. Det bedste for mig er derfor også at have socialdemokraterne eller andre midter-venstre partier med. Lokal politik handler om personer. Så måske er de kommunale vælgere ligeglade med, hvilket parti du repræsenterer, så længe de kan gå ind for personen.

– Du var medlem af Danmarks liberale Parti. Er du stadig liberal?
– Inden skiftet satte jeg mig grundigt ind i de konservatives tankesæt, og der er en del, der flugter med Venstres. Der er en stærk socialpolitik, måske endda stærkere end Socialdemokratiets! Personlig frihed og det at tage personligt ansvar er helt fremme i feltet, og det er det samme i Venstre. Med hensyn til det liberale har jeg nok aldrig været ekstrem liberal, men jeg synes, at man skal have så høj grad af frihed til selv at bestemme som muligt. Der er ikke noget hos de konservative, der kunne være en bremse for det. Vi skal ikke lave reguleringer for alle; vi skal ikke have en stat, der til sidst kun udbetaler lommepenge, for alt andet tager den sig af.
– Vi skal tage os af dem, der har brug for det. For eksempel vil nogle ældre bo hjemme, andre vil gerne på plejehjem, heraf nogle der ønsker at bo på friplejehjem. Af alle disse ældre er der naturligvis nogen, der har brug for al den hjælp, de kan få. Vores kommune er attraktiv, synes jeg. I nyere tid er vi blevet gode til at brande kommunen med mange gode, nye og fantasifulde tilbud! Det kan skaffe os en bremse i afvandringen fra Thy. Vi skal også sætte fart i den grønne udvikling. Det og den digitale udvikling er noget af det, vi kan brillere med!

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer