Nationalpark Thy har nemlig lejet Lodbjerg fyr i 30 år fra 2011 til 2041. Renoveringen har kostet 11 millioner kroner for de implicerede: Thisted Kommune, Naturstyrelsen thy, Nationalpark Thy med bidrag fra -færchfonden, Realdania, Friluftsrådet og Nordeafonden.


Frivillig Jens Pedersen fortæller:

– Fyret blev fredet i 2002. Naturområdet omkring blev fredet allerede i 1971.

Billedet fra omkring 1910

–Lyset fra fyret er så velafbalanceret, at står man her nede i gården om aftenen og kigger op mod fyret, er lyset som fra en dagligstue. Det er først, når man kommer op i strålen, at det eksploderer. Der var en lokal familie, der flyttede fra Agger og ind i landet. Men de måtte flytte tilbage, fordi konen simpelt hen ikke kunne undvære lyset fra fyret!

– Fyrmester Jessen (1926 – 1936) havde den evne, at han kunne finde vand med en pilekvist. Det benyttede Mejeriet i Vestervig sig af og tilkaldte ham. Han fandt vand, og de syntes, han skulle have lidt for ulejligheden og gav ham 50 kroner. Men det syntes han, var alt for lidt, så de endte i retten i Vestervig. Her fik han tilkendt 60 kroner. Han havde faktisk bestemt sig for 500 kroner! Så lidt af en nedtur for ham.

I den nordlige bygning er der billeder og genstande udstillet. Blandt andet et stort foto af de fugle, som fyrvagterne skulle meddele København, hvis de var fløjet ind i lyskeglen i tårnet. Måske sad der en biolog der og holdt øje med fyrets skadevirkninger.

Disse såkaldte “fyrfaldne” fugles registrering blev til på baggrund af et ønske om at finde ud af trækfuglenes betydning for landbruget. Zoologisk Museum og Marineministeriet samarbejdede om denne opgave, der blev overladt fyrmesteren.

Næsten 100.000 fugle blev registreret 1886 til 1939.

Ser man nærmere på det store foto, er der interessante detaljer. Selskabet, der stod og kiggede på “fotoet” måtte spærre øjnene op, da Jens fortalte, at det, vi stod og beundrede så meget, slet ikke var et foto, men en akvarel.

En imponerende udstilling af fuglemaler og feltornitolog Carl Christian Toftes (født 1969) akvareller af de fyrfaldne fugle.

Det er udført med næsten pinlig akkuratesse. Se selv de billeder her på siden af akvarellerne.

1922. Fyrmester Tendahl m. familie Lodbjerg.
Fyrmester Jens Andersen Tendal (1887-1946) er født i Maribo og er søn af uldhandler, Jens Peter Fenger Jensen og Eline Petrea Andersen.
Blandt ders børn er: Inge Tendal (1915-)
Jens Andersen Tendal var fyrmester i Lodbjerg fra 1917

Billedet desværre uden tidsangivelse

LODBJERG FYR, OMKRING 1914

Billedet desværre uden tidsangivelse

Fem billeder på siden her stammer fra Thisted Lokalarkiv

Fri