Mand kan indimellem også lave mad derhjemme?

Vi prøvespiser og anmelder forskellige spisesteder i Thy. I aften bliver vi hjemme, og redaktøren laver sin yndlingsret efter devisen selvgjort er velgjort. Blev det så det?

Jeg starter som regel med at varme op med et godt glas hvidvin. Her er italienske Donna Luce, der er frisk, pikant og med fersken- ananassmag.
Den har denne sødme, der lader smagsløgene op på den gode måde, som skal nydes med god tid i fred og ro, og som kun kan efterfølges af …

… denne rødvinsperle fra SPAR Klitmøller, der godt nok er dyr, men smagen er sandelig også derefter! Jeg drikker et glas af vinen og bliver næsten salig, og mens jeg hælder glasset fuldt igen, går jeg hen til stuedøren og siger noget ubetænksomt: Hva så, kone - skal vi ikke nøjes med at hente en pizza i aften?

Svaret giver kun anledning til én overvejelse: Jeg må se at få købt det høreværn.
Jeg går i gang med maden …

Tournedos og blød-is

Menuen denne aften består af to retter, og desserten skal være blød-is. Hovedretten er Tournedos, der kan laves i forskellige versioner, men som regel af afpudset oksemørbrad i 3-4 cm tykke skiver, der er lige tykke i begge ender, hvis du forstår. Omvikles med bacon eller skinke.

Nogle foretrækker bearnaisesauce til, og den kan laves sådan:
Pil og hak skalotteløg fint. Hak estragon meget fint.
Kom skalotteløg, estragon, hvidvinseddike og hvidvin i en gryde, og kog ind til bearnaiseessensen. Hæld det herefter i en skål.
Imens piskes æggeblommerne. Put skålen med bearnaiseessensen i kasserolle med varmt vand (vandbad) på lav varme. Tilføj omkring halvdelen af smørret, stykvis af gangen, til væsken. Imens er det vigtigt, at der piskes konstant. Tilføj æggeblommerne langsomt, mens der stadig piskes. Tilføj det resterende smør, og pisk indtil det er godt smeltet sammen. Saucen burde nu være varm og jævn. Fjern den fra varmen og smag til med citronsaft, salt og peber.

Man kan selvfølgelig også bare købe noget pulver og blande mælk i.

Men det kan jeg ikke i aften. Bearnaise kan smage godt, men den tager for meget af kødsmagen efter min mening. Da jeg var ung, kunne jeg godt lide at tage på min Velo ind til Borgerkroen i Maribo og få tournedos med bearnaise, når jeg havde fri fra mit sommerjob på Motel Rødbyhavn som tjener. Denne (u)vane havde så absolut intet at gøre med den meget søde unge servitrice, der betjente mig. Hver gang!

Løg …

… majs …

… kål og kartofler

… og herlige svampe

Danske bøffer fra danske køer. Det hedder oksekød, men komælk. Interessant, ikke? Der er ikke salg i ordet ko, når det er kødet, vi snakker om. Det hedder dum som en ko, men stærk som en okse. På den anden side er ko godt nok til mælk. Oksemælk?

Temperer bøfferne 20 minutter på køkkenbordet før stegning; på panden hver side tre minutter med høj varme, salt og peber, tre minutter med lav varme; igen hvile på tallerkenerne, mens bordet dækkes, og alt gøres klar

Nogle gange synes jeg, at der bare skal være bøffer og kartofler og løg - og færdig. Andre gange skal der flere forskellige grønsager til for at udvide smagen. Som i aften, hvor der også er friskplukkede kantareller fra Nationalpark Thy. Fine friske råvarer smager godt og er et aldeles glimrende supplement til kødet. Nye kartofler og ingen sauce.

Det svære ved madlavning er for mit vedkommende, at man skal have øjnene alle steder, mens man kokkererer, holde øje med uret, med salt og peber, og samtidig huske at vaske hænder og skylle brugt porcelæn og service af og vaske det op! Det er måske i virkeligheden derfor, at jeg viger tilbage fra at lave bearnaisesauce også.

Heldigvis var konen glad og tilfreds med hovedretten, skulle jeg hilse at sige.

Som dessert hjemmelavet blød-is. Jeg pisker vaniljeis med fløde, hælder den bløde is i en flødeskumspose og lægger i fryseren 45 minutter. Så er den klar til at blive hældt i vafler med drys ovenpå; så har vi vist fået vores kalorietilskud for i dag! Godt og vel endda.

Fik du læst:

Fik du læst:

Der er ingen sultaner på Restaurant Grand Sultan

Andre indlæg, du vil synes om:

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments