Minifut

Thybanen blev 100 år i 1982. Samme år var Niels Henrik Lund med til at stifte Thy Jernbaneforening. Så banegården i Thisted rummer mange flere tog, end du nogensinde troede. Her boltrer modne mænd sig og udlever drengedrømme.

– Vi har i øjeblikket 15 aktive medlemmer og et mindre antal passive, der støtter os, og som engang imellem tager del i det her.

– En slags hangarounds?

– Ja, ja, svarer Niels Henrik, der har været formand for klubben siden starten og forlod posten efter 34 år.

– Det er noget rent sprogligt, for der er kun forskel på kontingentet. Vi har et pladsproblem, og derfor er der loft over medlemstallet. Man kunne også kalde dem støttemedlemmer.

Det kunne din udsendte modeljernbanereporter bekræfte efter at have transporteret sig fra indgangsdøren på en særdeles smal meget lang gang mellem minilandskaber fyldt med tog, huse, naturområder, altsammen i 1:87, tror jeg nok, inden jeg fandt mødelokalet.

– En af medlemmerne har bygget Thisted Bryghus! I 1:87. Bryghusets ledelse har været her for at kigge på det, da det blev færdigt. Brygmester Clemmesen var med!

I det samme kommer et medlem ind med en pakke:

– Det er vores nye trådløse fjernbetjeninger!

Niels Henrik Lund

Morten Lund

Thy Jernbaneforenings logo

Formand Peter Ottosen og Jan Saxø

– Hvorfor tiltrækker denne hobby ikke kvinder?

– Generelt er det nok ikke noget, der interesserer. De findes dog! Nogle enkelte! Og meget entusiastiske! Der er for eksempel et damemenneske på Sjælland, der er en helt formidabel modelbygger.

Niels Henrik har leget med modeltog siden seksårsalderen, nærmere bestemt omkring 1951. Altså i 70 år.

– Klubben er stiftet 15. juni 1982 af mig og Georg Nielsen, der i dag bor i Kolding. Vi mødtes privat dengang, vi to mand, der startede det, men tænkte, at der da måtte være andre interesserede i byen. Især fordi modeltog i byens legetøjsforretninger blev solgt til andre end til os. Vi fik avisen til at skrive lidt om os. Der kom efterhånden flere, og vi fik lov af byens bank, som jeg var ansat i, at holde møder i deres kantine.

– Jeg forsøgte i flere omgange at få lov at leje noget her på stationen, men det kunne vi ikke få lov til i 86. En dag er der en af mine kolleger, der spørger, hvordan det går med at få et lokale, og to dage senere ringede en chef og sagde: Du må have nogle gode forbindelser, så I kan godt få lov at leje lokalet. Det var så kun det lille, du kan se der;  jeg var i mellemtiden blevet ansat her i DSB. Men en anden chef i Herning ville ikke leje ud. Sagen røg til København, og vi fik da endelig lov. Men det, de ville have i husleje, var mere end rigeligt. De havde bedømt lokalerne som beboelseslokaler. Vi ville give 500 kroner, men de forlangte 3.000! Det skændtes vi så om i godt og vel fem år. Så i år 2005 faldt det hele på plads, også fordi der var ansat fornuftige folk!

– 107 m2! Vi nåede helt op på DJØF-plan. En af dem var vældig fornuftig; han kaldte sig selv atlanterhavsperker, han var fra Færøerne, og han syntes, det var helt fjollet, så meget de troede, de skulle have i leje.

– På et tidspunkt fik vi en vandregning baseret på 30 m3! Selv om vi havde måler på, der viste 1,5 m3! Det sjove var, at de selv havde sat den måler på - og glemt alt om den igen!

Morten er elektrikeren, der tager sig af alt det elektronik, der sidder under bordene

Niels Henriks historie minder principielt en hel del om "Olsen Banden på sporet", hvor DSB udsættes for fransk vask og strygning, og hvor enhver offentlig straf af værste slags er - deportation til Thisted!

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer