Mona Lisa: Netflix præsenterer Dronninggambit i syv afsnit

Mona Lisa Olsen

Der er her-og-nu-TV, og så er der de kanaler, hvor man henter det, man vil se, når man vil se. Jeg vil i kommende artikler anbefale nogle serier, som jeg selv har fundet interessante og værdifulde. Kan skak være interessant? Ja, det kan være mere end det. For måske handler Netflix´ "Dronninggambit" slet ikke om skak

En pige på et børnehjem i 50'erne viser et utroligt talent for at spille skak, og kan se frem til et liv som stjerne, men hun kæmper også med afhængighed. Med lidt økonomisk hjælp fra pedellen på børnehjemmet lykkes det hende at komme til en skakturnering.

Det er i starten af 1960’erne, og det unge skakvidunder Elizabeth Harmon blæser alle modstandere af banen i de lokale skakmesterskaber i delstaten Kentucky.

Hun fremstår selvsikker og kæphøj foran sine modstandere. Hun er et naturtalent og går til spillet med en klar forventning om at vinde. Men bag det stålsatte ydre har Beth Harmon et turbulent indre og en rodløs fortid, der spøger.

Netflix-hittet ’Dronninggambit’ er baseret på en roman af Walter Tevis fra 1983 og instrueret af Scott Frank. Det er langt fra første gang, romanen forsøges filmatiseret. Senest i 2008, hvor Heath Ledger inden sin tragiske død gik efter at instruktørdebutere med en filmversion af romanen.

De syv afsnit er fascinerende, og selv om alt tilsyneladende handler om skak (de enkelte afsnit har alle skakterminologi), handler det om så meget andet. Om at have det dårligst tænkende indgangspunkt til livet som forældreløs lille pige til at være den ombejlede attraktive verdensstjerne. Eventyret på 64 felter.

Læg mærke til hendes øjne

Mandelformede øjne

Jeg som seer kan nok gætte, hvordan det går hende, men der er indlagte nederlag, så man ikke helt tror at vide alting. Forholdet til hende plejeforældre og især til plejemoderen bliver mere varmt hen over tid, og det ender med, at plejemoderen bliver hendes manager. De første gode modstandere, Beth får, er også mænd i samme alder, og amorinerne spiller en del med.

Anya Taylor-Joy spiller hovedrollen, og hende hører vi mere til. Garanteret! Hendes øjne er to faresignaler til unge mænd og - til modstanderen på brættet. Hun er sine øjne.

At se hele serien på én gang er en udfordring. Men bliver vinteren våd, grå og kedelig er dette en overvejelse værd. Især hvis det er før fodbolden sparkes i gang for alvor.

Fik du læst:

Fik du læst:

Ina Ravnkilde-novelle: Skakspilleren

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer