Mona Lisa: Netflix præsenterer Shtisel i 16 afsnit

Mona Lisa Olsen

Der er her-og-nu-TV, og så er der de kanaler, hvor man henter det, man vil se, når man vil se. Mona Lisa anbefaler udvalgte serier til brug for at udfylde en grå coronatid.

»Shtisel«. TV-serie i to sæsoner på Netflix. Instruktør: Alon Zingman. Med Doval’e Glickman og Michael Aloni.  Startede i 2013 og holdt en lang pause ind til 2019.

Først og fremmest er Shtisel en fascinerende rejse til Israel, hvor tro og religiøse regler betyder alt for den måde, kærlighed og menneskelighed får lov at udfolde sig. Portrættet af familien Shtisel bliver opbygget af et intimt, men også sært neutralt blik på de indre relationer i familien og i kvarteret. Handlingen er lang---som, men af en eller anden grund forekommer den alt andet end kedelig.

Patriarken Sholem Shtisel (Doval’e Glickman) guider med fast hånd og kærlig tyranni sine tre børn gennem deres voksenlivs udfordringer. Mest opmærksomhed får sønnen Akiva (Michael Aloni), der har nået en alder, hvor han skal finde sig en ægtefælle. Han finder en sød, meget sød og tiltrækkende kvinde, der desværre har to skilsmisser bag sig. Og i sådanne religiøse miljøer er det jo ikke godt!

Far, kæreste, søn, datter

Søn og far

Ved siden af religionens krav om rene linjer udmaler serien universelle menneskelige følelser, som ingen har kunnet tøjle siden Abrahams tid. Derved føler man sig alligevel hjemme i Shtisels mærkelige verden. Sholem Shtisels slægt lever i en autoritær, internetløs verden, hvor tiden står stille i bønnens favntag. Alligevel er Sholems børn aldrig i tvivl om, hvad de gør oprør imod.

Serien kan være egnet til et par råkolde, triste og venneløse dage foran skærmen. Det stille og rolige tempo snyder ikke. Der lurer en voldsom livskraft neden under det formelle og "kedelige" kultur-vane-liv.

Fik du læst:

Fik du læst:

Mona Lisa: Netflix præsenterer The Ripper i fire afsnit

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer