Niels Juel

Niels Juel

Jens Juel

Hvad har Niels Juel med Thy at gøre?

På sydsiden af bakkeknuden ved Hanstholm ligger voldstedet Nørtorp eller blot Torp. Det er en kalkstensherregårdsplads på ca. 65 x 70 meter. Kalksten holder stand mod fugt og opdyrkning. Mod vest og syd vand, voldgrave mod nord og øst. På banken er der fundet munkesten, men der er ikke foretaget egentlige udgravninger, kun opmålinger.

Herregården Nørtorp var i mange år adeligt gods. Den sidste ejer af gammel adel var rigsråd Erik Juel, der købte den i 1622, efter at han fire år før havde ægtet Sophie Sehested til Højriis. Det vides, at familien i perioder har opholdt sig på Nørtorp. Nørtorp omfattede ved Juels død i 1657 96 tønder hartkorn. Der er vel ingen læsere, der ved, hvor meget det er. Læs det her.

Fra ægteskabet kendes to berømte sønner: Søhelten, admiral Niels Juel og statsmanden Jens Juel. Sidstnævnte blev født på Nørtorp i 1631. Den to (nogle steder står der fire) år ældre Niels blev ikke født på Nørtorp, eftersom moderen var flyttet til Christiania i Norge på grund af de urolige tider. Blot en måned senere vendte hun imidlertid tilbage, så Niels Juel tilbragte sin barndom på Nørtorp.

 

I Klitmøller var der indtil 2017 en restaurant, der hed Niels Juel. Søhelten har lagt kikkerten og gourmanden bestikket, så det er desværre slut med det store fiskebord. Somme tider kommer andre berømtheder forbi og hilser på.

Andre indlæg, du vil synes om (Tryk på headeren foroven for at få forsiden)

Lukket for kommentarer