Sorg (3)

TEMAuge: Hvad stiller vi op med sorgen?

Hvorfor er sorgen så ubærlig, at man går i skjul bag en hylde hos købmanden, så man undgår at møde den sørgende? Møder man en sørgende, er det så let at sige: Du skal bare sige til. Så kommer jeg straks og besøger dig. Heldigvis er det ikke så slemt at miste sin ægtefælle, når man er gammel, vel? Man har levet mange år sammen, og så må det være det. Eller at miste en adoptivdatter? Det er sikkert ikke så slemt som at miste en "ægte" datter, vel? Der er flere påstande, jeg godt kunne tænke mig at få afklaret med nogen, der har forstand på det.

I KlitPosten.dk i denne uge drejer det sig om SORG.

 

Bente Nielsen og Sonja Jensen

Bente Nielsen og Sonja Jensen

Bente Nielsen og Sonja Jensen fra Mors, begge i begyndelsen af tresserne, har det til fælles, at de begge har mistet deres ægtefæller.

– Det er alt for tidligt at miste sin ægtefælle i vores alder. De døde begge af kræft med omkring et års mellemrum. Vi er næsten naboer.

– Hvor lang tid går der, inden man er nogenlunde igennem sorgen?

– Det kommer du aldrig igennem. Du lærer at leve med det, men komme igennem det, - nej!

– Der er bestemte mærkedage, der gør ekstra ondt. Højtiderne er hårde at komme igennem. Vi har heldigvis børn, og de er en stor trøst og støtte, når det brænder på.

– Jeg har fem børnebørn, siger Sonja. – Uden børn var man da dårlig stedt.

– Uanset børn og børnebørn føler man sig helt alene i verden, når ægtefællen dør. Så er det ekstra dejligt at have familie og venner, der tør gå ind i det. Der eksisterer en forening af efterladte, men den er vi ikke medlem af.

– Der er vel nogen, der ikke har lyst til at snakke med et menneske, der lige har mistet?

– Jeg gik hjemme og passede og plejede ham i halvandet år, og i den tid kunne jeg godt mærke, at - ja, der er nogen, der ikke tør spørge, hvordan det går. Det var faktisk først der, vi to lærte hinanden rigtigt at kende.

– Mange mister simpelthen venner på det. Vennerne tør ikke fortsætte.

– Og så har vi efterladte kvinder et problem, som I mænd ikke har: Hvis vi er til fest, kan vi ikke gå hen og byde dig op, hvis din kone sidder lige ved siden af. Det kan du omvendt godt gøre som mand; der er ingen, der ser skævt på en så.

– Vi har på en tur med Hanstholm Rejser fundet sammen med to andre kvinder, der også har mistet deres ægtefæller. Vi lærte dem at kende i Kroatien, og de er også her fra Mors. Så det har betydet meget for os. Vi fire var også med her på Hanstholm Rejsers Åbningstur, du ved, hvor man ikke kender målet eller ruten på forhånd. Det var en dejlig tur.

– Så I har faktisk dannet jeres egen lille "sorggruppe"?

– Ja, det kan man godt sige.

Læs Sorg 1.

Læs Sorg 4.

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer