Sorg (5)

TEMA: Hvad stiller vi op med sorgen?

Hvorfor er sorgen så ubærlig, at man går i skjul bag en hylde hos købmanden, så man undgår at møde den sørgende? Møder man en sørgende, er det så let at sige: Du skal bare sige til. Så kommer jeg straks og besøger dig. Heldigvis er det ikke så slemt at miste sin ægtefælle, når man er gammel, vel? Man har levet mange år sammen, og så må det være det. Eller at miste en adoptivdatter? Det er sikkert ikke så slemt som at miste en "ægte" datter, vel? Der er flere påstande, jeg godt kunne tænke mig at få afklaret med nogen, der har forstand på det.

Janne Overgaard, april 2020

– Det går rigtig godt! Jeg har det rigtig godt, det er helt sikkert!

65-årige Janne Overgaard virker også forårsfrisk både i snakken og i udstrålingen. Den 3. april var tre-årsdagen for ægtefælle Hans´ død.

– Jeg tænker meget på Hans, men - mindre og mindre. Han bliver dog aldrig glemt. Dagen i går betød noget særligt for mig og min familie. Vi skal jo igennem. Specielt i år var dagen hård, særligt i år, hvor der er restriktioner for at mødes.

– Jeg hyler heller ikke så meget som før. Det hjælper, at mange snakker om Hans, og det er faktisk en stor hjælp. Jeg tilbringer en del tid sammen med Orla, der også er mølbo, der mistede sin kone for halvandet år siden under tilsvarende omstændigheder. Vi har rejst sammen, fundet et fællesskab og - nyder livet.

– Det har været en stor trøst at finde sammen med Orla, og det er noget af det gode, der er sket her i tredjeåret. Ferien har Orla også haft med mig - sammen med Michael, min søn, Trine, min svigerdatter, og børnene. Jeg har også været på ferie med Orla og hans børn.

– Jeg kunne ikke undvære familien og vennerne. Heller ikke på golfbanen, hvor motionen og interessen er god medicin mod sorg og nedtrykthed. Jeg har ikke fulgt Facebooks grupper om sorg, for jeg hælder til, at kontakten med vennerne her og nu giver meget mere.

– En veninde, Grethe, der også har mistet sin mand, og jeg har været på vintur sidste efterår, og det var en dejlig tur, hvor vi fik snakket meget.

– Så vi var på bustur med Hanstholm Rejser og hyggede os virkeligt, ikke bare med vinen! En anden veninde har sin mand på plejehjem, og vi har også meget sammen. Uden venner går det ikke! Sidste år mistede jeg min mor, så nu har min far på 91 og jeg den samme situation. Vi har også meget glæde af hinanden. På en måde er jeg glad for, at min mor ikke er her mere under de nuværende corona-omstændigheder, og det snakkede jeg med far om. For hun ville helt sikkert løbe ind i smitten!

– Hvad ville du sige til et menneske, der er havnet i sorg?

– Kom af sted, ville være mit gode råd til andre i samme situation. Det gælder om at søge ud, få direkte kontakt med andre mennesker, få snakket til bunds, og derfor er Facebook begrænset. Ud og få frisk luft er noget, der som sagt også giver en masse. Her er golf en fremragende sport!

Andre indlæg, du vil synes om:

Lukket for kommentarer