Otto Duborg og Flensborg kunne godt have ligget i Danmark

Der findes i Danmark et større område, som de fleste danskere kender, fordi de bliver nødt til at køre igennem for at komme til Otto Duborg o den annen sie a æ græns. Det æ naue værr naue!
Efter besættelsen og 2. verdenskrig var der nogle muligheder for, at Danmarks sydligste grænse kunne ligge længere mod syd. Stormagterne og vinderne af krigen havde absolut intet mod, at grænsen blev flyttet. Men den danske regering holdt fast i den nuværende deling af Danmark og Tyskland.

Sønderjylland afgrænses mod nord af Kongeåen. Så Ribe ligger altså ikke i Sønderjylland

Dybbøl Mølle, symbolet på den tabte krig i 1864. Tabt med baggrund i københavnsk uforstand og stædighed

Maleri af kong Chr. 10., der red over grænsen i 1920 for symbolsk at hilse på "en røvet datter"

De fem største byer i Sønderjylland

1. Sønderborg

1. Sønderborg

27.841 indbyggere (2020). Byen er beliggende på begge sider af Alssund, størstedelen på Alssiden. Byen er vokset op omkring Sønderborg Slot lidt før år 1200. Sønderborg er kendt for at have et dynamisk erhvervsmiljø inden for højteknologi, maskin-, levnedsmiddel- og tekstilindustri samt for at have mange uddannelsesinstitutioner, bl.a. en afdeling af Syddansk Universitet.

2. Haderslev

2. Haderslev

22.101 indbyggere (2020). Byen ligger 15 km fra Lillebæltskysten og er kendt for at være en domkirke-, garnisons- og uddannelsesby samt administrativt centrum for Haderslev Kommune. Industrien domineres af metalvarevirksomheder, men andre brancher er også repræsenteret, fx bryggeriet Fuglsang. Haderslev Kaserne er hjemsted for Hærens 1. Brigade og Danske Division.

3. Åbenrå

3. Åbenrå

16.425 indbyggere (2020). Byen ligger på Sønderjyllands østkyst 25 km fra den dansk-tyske grænse. Byen er kendt for at have dansk og tysk kultur med tyske børnehaver, skoler, gymnasium, foreninger og avisen Der Nordschleswiger. Et nyt stort akutsygehus er ved at blive bygget nordvest for byen nær motorvejsafkørslen og skal stå færdigt i 2020. Der er store virksomheder inden for papir-, maskin- og metalindustri. Desuden ligger der et kendt orgelbyggeri, Marcussen & Søn i byen.

4. Tønder

4. Tønder

7.581 indbyggere (2020). Byen ligger 5 km fra den dansk-tyske grænse. Mange af arbejdspladserne findes på nogle få store virksomheder inden for emballage-, jern- og metalindustri (Norsk Hydro Aluminium og Brdr. Hartmann A/S). Desuden har skokoncernen ECCO et stort center i byen.

5. Vojens

5. Vojens

7.431 indbyggere (2020)] Byen ligger 10 km vest for Haderslev. Vojens er kendt for at have et 2 km² stort, alsidigt industri- og servicekvarter mod vest, der forbinder Vojens med Skrydstrup. Sydvest for Vojens ligger en flyveplads med en civil del, Vojens Lufthavn, og en militær del, Flyvestation Skrydstrup.

Noget om dialekten sønderjysk

Fik du læst:

Fik du læst:

På besøg i Røde Kors´ Café Hjerterum en solskinsdag

Andre indlæg, du vil synes om:

2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Niels

Tror den “ældre redacteur” udsætter sig for en anklage om majestætsfornærmelse. Majestætens elskede sommerbolig er ikke nævnt i misundelsesskriften. Hvad enten det drejer sig om den sønderjyske historie, indkøbsturen til “Mutter Poetzsch” eller bare lidt skøn rekreativ tid i et skønt område, så kommer man ikke udenom Gråsten.