Politi med nærhed og tryghed til Hanstholm

Politiassistent Arne S. Houmøller og politibetjent Simon Hoberg Hedegaard får travlt, da "reklamebilen" fra Midt- og Vestjyllands Politi ruller ind på Hanstholmcentret i anledning af etatens fremstød for "Forebyggelse, Nærhed og Tryghed". Unge, hætteklædte mennesker i firehjulstrækkere nærmest invaderer den mobile station.

Det viser sig at være en samling vuggestuebørn fra Hanstholm Børnehus, i firehjulsbarnevogne og godt med varmt tøj op over begge ører, som sammen med deres pædagoger vil hilse på rigtige, uniformerede politifolk. De rutinerede politifolk går straks i knæ for at være i øjenhøjde med de besøgende, hvor især drengene stirrer fascinerede på den pistol, Simon bærer i bæltet.
– Jeg har aldrig skudt mod nogen, forklarer Simon, – men jeg har trukket den engang i en tilspidset situation!

Pape i nyt udspil: Alle landets politikredse får mobile politistationer

Regeringens nye politiudspil indeholder politistationer på hjul, samtaler med borgerrådgivere og større fokus på forebyggelse.

Med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i spidsen kunne regeringen 8. oktober 2018 præsentere sit politiudspil "Nærhed og Tryghed". Regeringens planer skal sikre mere tryghed og sørge for, at politiet kommer tættere på borgerne. - Det handler i høj grad om at mindske afstanden til den myndighed, der er garanten for trygheden i vores samfund, siger Søren Pape Poulsen. Det skal blandt andet ske ved at indføre mobile politistationer, der kan køre ud til borgerne, når der behov for det.

- De mobile politistationer skal være ude at køre og skabe kontakt til borgerene så ofte som muligt, siger Søren Pape Poulsen.

Ifølge justitsministeren skal alle politikredse fremover være i besiddelse af en mobil politistation.

Formålet med initiativet er blandt andet at skabe mere synlighed i forbindelse med byfester, markeder og andre arrangementer, ligesom politikredsene skal forberede temaer om for eksempel forebyggelse af tricktyverier, som medbringes i de mobile politistationer.

Ifølge Søren Pape Poulsen skal de nye mobile politistationer ud at køre minimum to gange om ugen.
– Vi skal dække et større geografisk område, siger Arne Houmøller. – Næste gang, vi kommer til Hanstholm, bliver om nogle måneder.

Børnene bliver orienteret inde i bussen, for det er bidende koldt udenfor. Et af børnene begynder pludselig at græde, men det er uklart, hvad årsagen er. Det kan være det faktum, at der ikke kommer slik på bordet, hvilket den unge mand nok finder helt forkert, når nu de snakker om nærhed og tryghed. Han må hjælpes udenfor af en pædagog, og de andre børn beslutter herefter også at forlade bussen. Da de alle er nået udenfor, må Malthe altså lige hen og sparke dæk på bussen. Han nikker anerkendende. Bussen er i orden.

At sparke dæk er vel efterhånden et veletableret begreb, der dækker over en maskulin handling. Her er nogle forklaringer fra forskellige mænd:
For nogen er det et udtryk for at undslippe østrogen i hjemmet, typisk hos de surfere, der har koner og teenagedøtre gående løse (læs drenge i vuggestuen med et overtal af kvindelige pædagoger), for andre er det en måde at stresse af fra en travl dag, og endelig er det også en helt uofficiel måde at netværke på. Det giver ham lige en chance for at hænge ud med andre mænd – uden kvinden ved sin side og uden at diskutere noget farligt. Bruges til at bekræfte et maskulint fællesskab. Det er drengerøve, der sparker dæk, ser på instrumentbrætter, stjerner og ringe på kølergitteret. Malthe vil ikke selv afsløre, hvorfor han sparker dæk.

 

Kriminaliteten er generelt faldet de senere år, og de to politimænd har et par bud på årsagen, mens vi nyder en kop kaffe.
Dels kan det forholde sig sådan, at det ikke længere er "in" at stjæle eks. dyrt mærkevaretøj og prale med det, dels kan den stigende velstand, det at have et arbejde eller være i gang med en uddannelse, være en forklaring, og dels har bandemiljøet formentlig aldrig været særligt fremherskende i det midt- og vestjyske, så flere af disse faktorer har givet afholdt nogen fra kriminalitet.

Andre indlæg, du vil synes om

Lukket for kommentarer